Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съдбата на книгите" показва "арестувани" издания през годините

Документалната изложба "Съдбата на книгите" показва  "арестувани", инкриминирани и спасени книги от фондовете на Столичната библиотека. Откриването е точно в деня на 90-та годишнина на културната институция - 24 октомври. В експозицията място намират книги, които интригуват с интересната си история на създаване. Във фондовете на Столичната библиотека се съхраняват библиотеките на Пенка Шишманова (съпруга на Димитър Шишманов), на Васил Пундев, Орлин Василев, Никола Балабанов, Кирил Христов, част от библиотеката на Иван Денкоглу и др.

Уникално издание на романа "Под игото" от Иван Вазов, специално извезано, оформено и подвързано за тогавашния министър-председател Константин Стоилов е само една от невероятните запазени книги представени в изложбата  "Съдбата на книгите", в която ще бъдат показани и книги с уникално полиграфично оформление, редки екземпляри, с автографи на известни личности. Посетителите ще видят също даренията от Дирекцията на полицията - издания от нейната библиотека и иззети при обиски.

Ана Анастасова от отдел "Краезнание и книжовно наследство" на Столичната библиотека разказа:

След 1944 година, не само в нашата библиотека, а във всички големи библиотеки постъпват списъци с книги за унищожение. За чест на нашите бивши колеги, много от тези книги са запазени някъде в хранилищата, така че някога, при благоприятни условия, те отново да бъдат положени на книжните рафтове. И ние откриваме такива книги и ги връщаме на читателите. За съжаление, при бомбардировката на 30 март 1944 година библиотеката е запалена и изгарят 40 хиляди тома. След като започва възстановяването след войната, на тавана на изгорялата библиотека намират книги. От инкриминираните има не само след 1948-а, има и от по-ново време - читателите могат да видят първите издания на Георги Марков, на Солженицин, на Блага Димитрова, книгата на Румяна Узунова за Павел Вежинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна