Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Сергей Игнатов: Бизнесът, който се нуждае от кадри, трябва да влезе в университетите

Държавата поема таксите на студенти в специалности, за които има недостиг на пазара

Снимка: БГНЕС

За първи път през идната година държавата ще освобождава от такси студенти в специалности, които са с идентифициран бъдещ недостиг на пазара на труда, като в проектобюджета за 2019 година затова са предвидени 2 милиона лева.

По данни на Министерството на образованието през следващите години се очаква недостиг на кадри, завършили педагогика, математика, физика, химия, както и инженерни специалности.

Проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, бивш ректор на Нов български университет, в момента ректор на Европейския университет по хуманитарни науки във Вилнюс, Литва, коментира темата в „Хоризонт до обед“ като подчерта, че е добра идеята в Бюджета да бъде подкрепен секторът „Образование“, но тази мярка едва ли ще напълни аудиториите.

„Тук обаче, когато става дума за такава намеса в пазара от страна на държавата, има положителни и неизвестни страни. Положителното е, че тези университети, които предлагат тези специалности, ще се намират в едно леко облекчено положение и че младите хора, които запишат тези програми, ще имат полза от това. Не съм лично убеден обаче, че тази мярка ще напълни аудиториите в педагогика, математика, физика и химия, и в инженерните специалности, защото мярката е насочена към решаване на проблема на пазара на труда. Самото образование, образователните институции и програми, и специалностите, които те предлагат, това също е пазар. Правени са подобни опити и те не напълниха аудиториите“.

В проектобюджета не е посочено студенти в кои направления ще бъдат напълно или частично освободени от такси, какъв ще бъде ефектът от тази мярка, временна ли е тя, логично ли е държавата да поема тези такси, какво след това студентите, завършвайки тези специалности, ще трябва да направят заради тази държавна финансова подкрепа.

„Тук влизаме в една сфера за правата на човека, защото те в пазарна икономика как могат да се отблагодарят…“

Според него бизнесът, който се нуждае от кадри, трябва да влезе в университетите.

„Бизнесът, като влезе в университетите, той трябва да предложи добри стипендии, добри договори и добро заплащане, защото иначе ще се върнем 30 години назад. Навремето учехме и после имаше задължително разпределение…“

Подробностите можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна