Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Христо Панчугов:

Без оставка на Симеонов управлението става част от легитимирането на подобни практики

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

"От самото начало проблемът не е свързан с извинението на Валери Симеонов. Това беше един от поредните актове, в които този вицепремиер показа абсолютно незачитане на различията в едно общество, както и незачитане на основни принципи на демократичното управление. За пореден път се държа изключително нагло" - това каза политологът Христо Панчугов в предаването "12+3". Според политолога е налице по-дълбок проблем:

„Едното е имиджът за пред обществото – Борисов все още запазва силата си и успява да накара Валери Симеонов да се извини. На другото ниво е осъзнаването на това, което се е случило. В този смисъл, непостигайки оставката на Валери Симеонов, това управление и самият Борисов става част от проблема, става част от легитимирането на подобен тип практика като основа на това управление. Което вече е в много по-голяма степен проблематично и в много по-голяма степен би довело не просто до задълбочаване на протестите, а въобще на отхвърлянето на това правителство като част от българския политически процес".

Оставка на вицепремиер в рамките на няколкото скандала от последните месеци всъщност би означавало разпадане на управленската формула, смята Христо Панчугов, който не е очаквал оставка на Симеонов заради „запазването на статуквото на всяка цена“. Политологът е на мнение, че управленската формула все пак може да бъде закрепена и да се предотвратят избори, но оставка на Валери Симеонов би била "ясен сигнал за неустойчивостта на това управление и за разпада вътре в това управление и в управленската коалиция".

Христо Панчугов вижда истинската битка на две нива: 
"Първото ниво е кой от Обединените патриоти ще излезе най-чист от властта, така че да се окаже в изгодни позиции на следващите избори, кой ще успее да стане носител на чистата патриотична идея. Поради което виждаме и изпускането на нервите. /.../ И второто ниво е до каква степен самият Бойко Борисов може да се примири със загубата, която той понася от подобни публични актове. Това не е първата изява на Валери Симеонов."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени