Греъм Диксън: Тревожно е недостатъчното финансиране на обществените медии в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една знакова песен, която навърши точно 40 години, писана през 1978, оповестяваше как видеото ще убие радиозвездата. Песента на британската рок група Buggles обаче се оказа грешно пророчество. Така започва разговорът с директора на Департамента "Радио" на Европейския съюз за радио и телевизия Греъм Диксън – за радиото пред предизвикателствата на днешното време.

"Аз съм Греъм Диксън, отговарям за отдела Радио на Европейския съюз за радио и телевизия, който обединява 73 медии от 53 държави – така че имаме доста широк поглед и контакти с обществените медии на една глобална сцена. Преди да отида в Женева, където е централата на Европейския съюз за радио и телевизия, бях управляващ редактор на една от радиопрограмите на Би Би Си. Имам доста дълъг опит с обществените медии и ми е много приятно да съм тук в България".

Как може да оцелее доброто старо радио в епохата на фалшивите новини, дезинформацията и завръщането на пропагандата?

"Добрата радиопрограма печели доверието на хората. А доверието е най-важното нещо в обществото. Когато ви давам една банкнота например, вие не трябва да мислите дали аз не съм си я напечатал сам, и когато ние предаваме информация, е същото – хората трябва да знаят и да имат доверие, че не получават скалъпени истории, изфабрикувани новини. Радвам се, че радиото навсякъде в Европа показва най-високи нива на доверие. Във времената на фалшиви новини и лъжи, това е много положително, защото хората осъзнават колко опасни и деструктивни могат да са те. За да дебатираме и даже за да спорим, ние се нуждаем от поне една обща основа на споделени факти. Ако този пласт от общопризнати факти липсва, няма бъдеще за обществата ни. Затова инвестирането в информацията, събирането на факти и разпространението на факти, което правят обществените медии в Европа, е абсолютно основополагащо за демокрацията".

Запитан кой определя стандарта какво е добра и какво не е добра журналистика, Греъм Диксън отговаря, че дълги години е държал стотиците страници на стандартите на Би Би Си за професионална и етична журналистика в ръка.

"Най-общо – журналистът да проверява фактите, преди да ги съобщи, и наистина да знае за какво става дума. Да не променя фактите така, че те да служат на неговите собствени политически или социални възгледи. Важно е да даваме на хората разнообразни интерпретации и да се отнасяме с аудиторията като с възрастни хора, те не са деца, на които да промиваме мозъците. Не трябва да им казваме – ето в това трябва да вярвате. Трябва да позволим на хората да чуят дебата, да видят спорещите страни, да им дадем възможност сами да намерят по-правилната за тях позиция, когато виждаме, че едната страна казва едно, а другата не се съгласява. Медиите трябва да дават инструменти на хората да вземат решения. Но винаги на основата на добре проверени факти. И тези инструменти могат да послужат както в спора на маса, така и пред избирателните урни, когато човек гласува за една или друга партия, за един или друг кандидат или платформа".

След падането на Берлинската стена медиите в България търсеха независимост от някогашната генерална линия на партията и правителството. Появиха се частните медии, които в началото бяха бяха по-критични към властите, но според много анализатори днес частните медии също могат да са зависими от благосклонността на едно или друго правителство, от което зависи другият бизнес на техните собственици, например. 

"Наистина много интересен въпрос. Без да съм познавач на детайлите в българския контекст, виждам, първо, огромна разлика между държавна медия и обществена медия. Обществената медия принадлежи на хората и трябва да представя техните възгледи и разнообразната си аудитория и всъщност точно по тази причина обществените медии печелят доверието на хората. А не просто като говорители на правителството. Защото правителствата трябва да бъдат предизвиквани да отговарят на неудобните за тях въпроси. Така както човек даже да си приказва с приятел в бара, да се заслуша и да си каже – абе искам да го видя сега как ще отговори този политик. Понякога е трудно за политиците да издържат на такава сериозна поредица от въпроси, но това е изключително важно за всички нас, защото от тези политици и техните действия зависи какъв ще е животът ни и ние имаме правото да знаем отговорите на въпросите, които са неудобни за тях и не им харесват. За комерсиалните медии не мисля, че отговорът е толкова бинарно лесен, като обществените медии да са добрите, а комерсиалните – не, защото съм виждал много високи професионални резултати и впечатляващи постижения с висок журналистически стандарт в някои частни медии. Но това, което истински ме тревожи, е концентрацията на прекалено голяма собственост на медии в едни ръце или в една организация, която има интерес да влияе в една или в друга политическа посока, или пък да посява съмнение в обществото. Другото ми притеснение е, че частните медии в търсене на печалба може да не отделят достатъчно средства за сериозна журналистика и да залагат повече на развлечението, шоуто и сензацията.

Стъпваме в полето на финансирането и ледът става хлъзгав.

"Наистина добрата, сериозната журналистика се нуждае от финансиране и това е, което характеризира обществените медии в Европа – да имат време и средства, за да отделят и разказват наистина важните истории, да говорят с лицата, които са въвлечени, да задават неудобните въпроси, да правят разследвания, а не просто да четат информации от агенциите или от прессъобщенията на институциите".

Греъм Диксън признава какво го смущава, когато гледа към медиите на страни като България:

"Медийната концентрация ме тревожи, но също повод за тревога е, ако обществените медии са недобре финансирани, или не са финансирани достатъчно, за да отговарят на високопрофесионалната си мисия. Защото, ако трябва да съкращаваш парите, даже да не ти се иска, може да ти се наложи да се лишиш от разследваща журналистика, например. А тя е наистина важна за обществото".

В България добре познаваме природата на властта – независимо от това кое е правителството, когато то е уверено в своята власт, намалява финансирането за обществените медии. Греам Диксън признава, че не познава детайлите по отношение на България, но дава друг пример от Европа.

"Има за какво да се безпокоим. Достатъчно е да погледнем към Дания, където обществените медии са толкова добре поставени, но само в последните няколко седмици финансирането им беше намалено с 20 процента. Тревогата е в това, дали те ще могат да продължат да предоставят програмите, които трябва да разпространяват според лиценза им като обществена медия на съответното високо качество, каквото очаква и аудиторията им".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Продаваният на търг в Женева 19-каратов розов диамант.

„Несравним“ розов диамант продаден за рекордните $50 млн.

Изключително рядък 19-каратов розов диамант бе продаден снощи на търг в Женева за 50,3 млн. швейцарски франка ($50 млн., 44 млн. евро) като счупи два ценови рекорда, предаде АФП. „Пинк легаси“ стана най-скъпият продаден розов диамант, а подобри и рекорда за карат на такъв скъпоценен камък. Диамантът, който е бил притежаван от..

обновено на 14.11.18 в 11:44

Изложба за зараждането на гражданското общество ще бъде показана в Aгенция "Архиви"

"Зараждането на гражданското общество в България 1987 – 1989" година е темата на документална изложба, която ще бъде показана днес в зала Архиви на Държавната агенция "Архиви". В предаването "Преди всички" доц. д-р Михаил Груев – председател на агенцията, обясни, че става дума за екологичните движения и по-специално тези в Русе: "Това са..

публикувано на 14.11.18 в 11:34

Община Сливен изгражда видеоцентър за наблюдение в реално време на територията на целия град

Разширяване на видеонаблюдението е част от стратегията на МВР за опазване реда, имуществото и живота на хората в големите градове и малките населени места, с която Община Сливен ще се съобрази, съобщи кметът на Сливен Стефан Радев, коментирайки набелязаните мерки по време на работната среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. „Идеята е..

публикувано на 14.11.18 в 11:16

Огнище на птичи грип е установено в Старозагорска област

Огнище на птичи грип е установено в Старозагорска област. Заразата е потвърдена от лабораторни изследвания. Умъртвени са 3500 птици от ферма в село Православ, община Братя Даскалови. Вирусът е открит в частна ферма за отглеждане на патици-мюлари при изследванията по програмата за превенция и профилактика на заразните болести. Птиците са унищожени в..

публикувано на 14.11.18 в 10:41

Илияна Йотова гост на тържествата за 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на тържествата в село Баня по повод 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание. В селото са се водели едни от най-ожесточените боеве с османската армия, а героизмът на бунтовниците е донесъл макар и за кратко свободата на всички населени места в района. Въстанието, чийто духовен водач е бил Митрополит..

публикувано на 14.11.18 в 10:39

Рязко увеличение на случаите на варицела във Велико Търново

Рязко увеличение на случаите на варицела във Велико Търново отчитат от Регионалната здравна инспекция. За една седмица са диагностицирани 50 болни деца, което е увеличение от 3 пъти спрямо предходните седмици. Детските градини, в които са диагностицирани случаите на варицела, са под карантина. Спряно е записването на нови деца. Заболяването е..

публикувано на 14.11.18 в 10:33

КЗК прави последващ контрол на шест фирми, производители и търговци на горива

Комисията за защита на конкуренцията проучва дали шест фирми - производители и търговци на горива спазват поети през март миналата година задължения за гарантиране на пазарната среда. Комисията анализира детайлно отношенията между участниците на всяко едно от нивата по веригата производство-внос-търговия на едро и търговия на дребно с горива. Специално..

публикувано на 14.11.18 в 10:29