Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще обяви процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" до края на годината

| обновено на 26.10.18 в 08:04
Министър на енергетиката Теменужка Петкова и руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров разменят подписаните прококоли от 16-ото заседание на междуправителствената комисия в Москва.

До края на годината България ще обяви процедура по избор на инвеститор за АЕЦ "Белене". Това съобщи в Москва енергийният министър Теменужка Петкова. По думите ѝ документацията ще бъде подготвена до края на октомври.

Министър Петкова отговори на въпрос на БНР дали руската компания "Росатом" продължава да се интересува от проекта:

„Без колегите от "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран, тъй като те са конструктор на проекта, производител на оборудването. Ние имаме изключително добро сътрудничество с колегите от "Росатом".

По-рано беше съобщено, че министър Петкова ще информира руската страна за предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

Тя ще представи и междинни резултати от предпроектното проучване за газоразпределителния център "Балкан" в Москва - на 16-ото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна