Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Стайков: След 3 години разминаване на бюджетната прогноза и изпълнение се прави абсолютно същото

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС


"В проектобюджета най-важното е, че след три години разминаване на бюджетната прогноза и бюджетното изпълнение за четвърта година се прави абсолютно същото - залага се дефицит, който най-вероятно в края на годината ще се окаже, че е излишък. Всъщност, това обяснение на правителството, че има някаква фискална консолидация през последните години всъщност не е така, защото реалното изпълнение на бюджета е точно обратното. През 2016 г. видяхме доста сериозен излишък, който в следващите години започна лека-полека да намалява, което всъщност е точно обратното на това, което те заявяват. Фискалната позиция на страната е доста по-разхлабена, отколкото управляващите твърдят". Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.
"Абсолютната стойност – колко милиарда има в бюджета не дава достатъчно информация, защото цените също се увеличават,  покупателната способност се променя, а икономиката расте, допълни той: Част от увеличението на приходите в бюджета идва естествено - по линия на икономическия растеж. Друга част, специално за тази година, е чисто счетоводна и се дължи на променената роля на т. н. „Фонд за сигурност на електроенергийната система“, който от 2016 година е част от консолидираната фискална рамка, но от следващата година, поради промяна в новата дейност, ще разпределя повече средства – пари, които досега влизаха директно в НЕК, от догодина ще влизат първо във фонда и той ще ги изразходва - чисто счетоводна операция, която просто раздува както приходите, така и разходите, но и неутрална по отношение на бюджета“.

В бюджета няма увеличение на данъците, но има повече приходи и това се дължи на така наречените "дискреционни мерки".

„Малко заобиколно, без номинално да се увеличават данъчни ставки, в един момент се оказва, че всъщност плащаме повече под формата на данъци, в сравнение с това, което произвежда икономиката като цяло“.

Данъчната администрация е подобрила работата си, но не е водещата причина за по-високите приходи в бюджета, категоричен е експертът.

„Със сигурност има подобрение при събираемостта на данъците, но не бих казал, че водещата роля е точно там. Има още много работа, която може да се свърши в тази посока. Именно това е важното - правителството да се фокусира върху подобряване на работата на данъчната администрация, за да може, като се подобри събираемостта на данъците, да не се налага да се увеличават други данъци“.

Синдикатите са доволни от бюджета, а работодателите – разочаровани. Според Стайков обаче, именно те са прави заради критиките си, че пари се наливат в нереформирани системи:

„Ако се върнем към първото правителство на Борисов, мантрата на управляващите беше „Сега е криза, не е време за реформи, ще трябва да стиснем зъби“. Кризата свърши, минахме през възстановяването, дойде моментът на по-високия икономически растеж и когато отново беше повдигнат въпросът за реформите и управляващите смениха веднага песента и казаха: "Ами, то вече не е криза, няма проблем, имаме пари, няма нужда от реформа“ . Значи, когато е криза няма как да се направят, а когато не е криза не са необходими реформи. Излиза, че всъщност никога няма да се случат тези реформи и никога няма да се реформират тези сектори и понеже има повече пари в бюджета, затова ще им дадем повече“.

Стайков прогнозира забавяне на икономическата активност през следващата година, заради което бюджетната рамка би следвало да е малко по-консервативна. Той обаче е категоричен, че сме свидетели на фискална експанзия - правителството харчи повече, отколкото събира.

„Това не е добра новина, защото в тези добри икономически години, условно, би трябвало да се трупат тези резерви, с които влязохме в преходната криза…. Вместо да направим това, виждаме година след година и просто в края на годината ударно да се изхарчват тези пари  - част от тях се запазват, но, за съжаление, не достатъчно, според мен“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна