С носталгия към морето

Снимка: stubelgallery.com

„Море“ е заглавието на новата изложба на Спартак Дерменджиев в галерия „Стубел“, която ще продължи до 15 ноември. В нея авторът показва скулптура и живопис, или както пише той в текста, съпровождащ събитието „скулптури, които са живопис и живопис, която вие ще кажете какво е“. Изложбата е лична, носталгична, романтична. „Всички решителни промени, настъпили в живота ми, са свързани с морето“, споделя художникът. Макар да се е връщал на същите тези места, след последните му пътешествия обаче не последвали промени, което накарало авторът да започне да се пита – изтощено ли е морето, сърдито ли ми е или ме е забравило? „Морето без приятели не е море“, признава. За да му се отблагодари за щастието, подкрепата и незабравимите моменти, които му е дало, Спартак Дерменджиев създава тази изложба, която е и един вид дар, може би и равносметка.
„Изминаха много години и събрах тези дарове. Това е автобиографична изложба без претенции за пълнота. Това е изповед без претенции за достоверност. Рисувах реални места, реални хора и случки. Рисувах обикновените-необикновени неща и вие ще се разпознаете като участници. Рисувах морето, както природата го е създала. Рисувах хората, както майка ги е родила – с едничкото им желание да бъдат щастливи. Да забравят, да избягат, да се преродят, да се слеят с морето, да бъдат част от природата“, пише той. „Морето има някаква сила, като божество е. Дори там да се случват на пръв поглед незначителни неща, след време те покълват. Морето решава всичко.“Още от категорията

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

За вниманието към детайлите

„Животът е комбинация от магия и паста“, казва италианският кинорежисьор Федерико Фелини. За вкуса на храната в два романа, които ни изпращат в различни краища на света и ни предлагат различни рецепти за справяне с кризите, говорим в следващите минути – за "Супа от нар" на иранска писателка Марша Мерхан и за "Песента на хляба" на Робин Слоун. „Ако..

обновено на 10.12.18 в 17:31
Проф. архитект Тодор Булев

Проф. архитект Тодор Булев: Време е архитектурата да се превърне в човекознание

Архитектурната мисъл и естетиката на средата, в която живеем, застават в центъра на разговора с проф. архитект Тодор Булев в „Нашият ден“. Дали наистина човечеството е необходим връх в еволюцията на материята и има ли своята роля в нейното развитие, по-точно – своята антиентропийна мисия – пита събеседникът в студиото и автор на „Изкуството Архитектура“...

публикувано на 10.12.18 в 16:34

Коледната изложба на пловдивските художници се открива в ГХГ

Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година е приютена залите на Градската художествена галерия.  Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика и скулптура, за млад автор, както и Наградата на кмета на Пловдив.  Тази година техните носители са: за живопис – Минчо Панайотов, за графика – Димитър Апостолов, за..

обновено на 10.12.18 в 16:22
Салвадор Дали и Гала

Светът през очите на една жена

"Обичам Гала повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо и дори повече от парите".Това пише Салвадор Дали за жената до себе си – Гала, а ние в следващите минути ще погледнем света през очите на една жена. Ще говорим за рускинята Елена Дмитриевна Дяконова, позната като Гала – музата на Салвадор Дали, Макс Ернст и Пол Елюар, и дали..

публикувано на 10.12.18 в 15:25

„Историята на конете вихрогони…“ – роман от вълшебни приказки

Книгата на румънския писател Флорин Бикан „Историята на конете вихрогони, разказана от самите тях“излиза на български по инициатива и под редакцията на Лора Ненковска. Преводач е Иван Радев, а илюстратор Весела Кучева. В събота от 11:00 на Международния панаир на книгата в НДК детския роман ще бъде представен в разговор с участието на..

публикувано на 10.12.18 в 15:15