Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция пристига главният прокурор на Саудитска Арабия заради разследването на смъртта на Хашоги

Снимка: БГНЕС

В неделя в Турция пристига главният прокурор на Саудитска Арабия във връзка с разследването на случилото се с журналиста Джамал Хашоги. Това съобщи президентът на страната Реджеп Ердоган.

Турският лидер отново поиска отговор на въпроса къде е тялото на Джамал Хашоги и настоя извършителите да отговарят пред закона в Турция. Той добави, че убиецът е известен на Рияд и е сред 18-те души, арестувани от саудитските власти миналия петък, и настоя за разкриване на самоличността на турския съучастник в престъплението. По думите на Ердоган, Анкара разполага с допълнителна информация и документи. Той обясни, че Турция споделя тези данни със заинтересованите страни, включително със Саудитска Арабия.

Турският държавен глава пак подчерта, че Саудитска Арабия трябва да каже кой е дал нарежданията за изпращане на групата от 15 души в Истанбул.

Реджеп Ердоган коментира и ситуацията в Сирия. Според него след споразумението между Русия и Турция за Идлиб от края на септември, в момента в района е спокойно. Той обаче заплаши, че Турция ще съсредоточи усилията си срещу контролираните от сирийските кюрдски отряди територии на изток от р. Ефрат, а не в района на Манбидж. Ердоган беше категоричен, че Турция няма да позволи заплаха срещу границите си.

Утре в Истанбул се събират държавните и правителствени лидери на Германия, Русия, Турция и Франция за разговори за бъдещето на близкоизточната страна.

Междувременно стана ясно, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разговарял по телефона със своя саудитски колега Адел ал Джубейр във връзка с случая с изчезналия саудитски опозиционен журналист Джамал Хашоги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна