Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: Да не се политизира протестът на майките на деца с увреждания

Снимка: БГНЕС

Да не се политизира протестът на майките на деца с увреждания, призова вицепремиерът Илияна Йотова:

"Аз съм изцяло на тяхна страна. Това, че не го правим чисто институционално, поне говоря от собствено име, е само и единствено заради риска да не се придава какъвто и да е било политически характер на този справедлив протест“, каза Йотова.

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференцията, организирана от фондациите "Фридрих Еберт" и "Солидарно общество". По данни на тяхно изследване, най-бързо обезлюдяващият се район у нас е Смолянският, а всеки месец изчезва по едно българско село. Според Йотова, за решаване на демографските проблеми, пред които страната ни е изправена, трябва да се наблегне върху развитието на високите технологии, туризма и селското стопанство:

"На първо място, развитието на високите технологии. Често говорим за интелигентен растеж - едно малко купешко понятие, зад което в България специално се крие една много сериозна експертиза, много сериозен опит от предишни години в производството на софтуерни продукти, на цифрови продукти - това, което е бъдещето и на света, и на Европа, а и на нашата страна. Имаме достатъчно кадри и много добро образование в нашите висши учебни заведения. Жалкото е, че точно тези мозъци изтичат в други държави и там този опит печели много", каза Йотова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна