Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки автобусни курсове отменени в Хасково заради протест на превозвачи

| обновено на 29.10.18 в 17:36
Няма автобуси на автогарата в Хасково заради протест на превозвачи.
Снимка: БТА

Транспортните фирми в Хасково решиха да прекратят протеста си, след като областният управител на Хасково Станислав Дечев е обещал да се срещне с тях. Това ще стане в сряда с участието на превозвачите, областните дирекции на МВР и на Държавната автомобилна администрация и кмета на Хасково Добри Беливанов. Те ще се опитат да решат противоречията по транспортните схеми.
Организаторите на протеста запазват готовност за ново спиране на транспортното обслужване, ако не стигнат до споразумение в сряда.
Не се изпълняваха днес курсовете по линиите Хасково – Пловдив и Стара Загора. Автобуси не се движеха към Свиленград, Харманли, Симеоновград и всички населени места в община Хасково. В края на деня превозвачите ще решат какви действия ще предприемат утре.
Днес на автогарата в Хасково останаха блокирани служители, учители медицински работници и ученици, няма да се изпълняват курсове по основните направления.

Десетки автобусни курсове на автогара Хасково останаха отменени заради протеста на транспортни фирми, недоволни от новите транспортни схеми, подписани от кмета на града Добри Беливанов.

Демонстрацията е подкрепена от Националното сдружение на автобусните превозвачи с председател Васил Пиронков, който обяви, че и в други градове са възможни протести.

От автогара Хасково не пътуваха автобуси към 60 населени места, сред които Пловдив, Свиленград, Симеоновград, Харманли, както и до почти всички села в общината. От протеста са засегнати около 10 хиляди души. Днес на автогарата останаха блокирани служители, учители медицински работници и ученици.

Изнервените пътници коментираха, че „може би за тях е оправдано, но за нас, които пътуваме – не“, „Ние какво сме виновни?“…

За да подкрепи протеста, в Хасково пристигна Васил Пиронков – председател на сдружението на автобусните превозвачи.

„Това, което виждаме и което се случва в Хасково, го има почти в цяла България. Това се случва, защото няма контрол над кметовете, затова ние сме поискали в Закона за автомобилните превози точно маршрутните разписания да бъдат съгласувани и да има единна транспортна схема в България. Тя не се случва заради политически интереси“, каза той.

Недоволството е породено от новите транспортни квоти по линията Хасково-Минерални бани, съобщи инициаторът на протеста и собственик на транспортна фирма Сабахтин Исмаил.

„Защото кметът на общината Добри Беливанов си е позволил еднолично и игнорирайки Общинския съвет, да подпише маршрутно разписание, с което предоставя своите курсове на Община Минерални бани. Всичко зависи от това дали държавата и общината ще се намесят“, каза той.

„Аз съжалявам, че засягаме интересите на жителите на тази община, но за съжаление в демокрацията не е измислила нищо ново, а това е само начин да изразиш своя протест, за да бъдеш чут в държавата“, добави Исмаил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени