Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди ученици станаха мениджъри за един ден

| обновено на 30.10.18 в 18:33
Мениджър за един ден в РУО-Видин.
Снимка: Радио ВИДИН


Хиляди ученици в цялата страна се превърнаха в мениджъри за един ден в рамките на 17-тото издание на инициативата на организацията за иновативно и модерно образование "Джуниър Ачийвмънт. Като част от събитието в София се проведе и кариерен форум под надслов "Професиите на бъдещето".  Представители на повече от 300 водещи компании се срещнаха с младежите, за да предложат своите възможности за кариерно развитие на българския трудов пазар. Ежегодно повече от 2 500 младежи кандидатстват за свободните позиции, които компаниите-домакини и организаторите обявяват.

Инициативата "Мениджър за един ден" дава началото на професионалната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години и е сред най - популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт, която се провежда ежегодно в повече от 100 държави.
У нас 17-тото издание на форума беше първата възможност на повечето от децата да се докоснат до истинска работна среда - в компаниите-лидери на българския пазар и дори в Столичната община, където кмет днес беше 12-класникът Даниел от столичното 23-о училище. Той впечатли със своята история за извървяния път от лошия до отличния ученик, и затова как смелите и мотивираните успяват.

Младежите до голяма степен оправдават високите очаквания към тях, казва Златина Кирякова, която отговаря за човешките ресурси във водеща компания на хранително-вкусовата промишленост:
 
Имат ли представа младите за професиите на бъдещето и за професионалните предизвикателства?

Отговори на тези въпроси чуйте в репортажа в звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна