Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков очаква протестите на майките на деца с увреждания да стихнат

Снимка: Кирил Фалин

Социалният министър очаква протестите на майките на деца с увреждания да стихнат, след като бъдат приети одобрените от тях нормативни промени за социални грижи. Бисер Петков направи своята прогноза в Кюстендил, където посети центъра за настаняване на деца "Сияние".

"Тази седмица, съответно между двете четения, ще се обсъждат детайлни предложения за подобряване на двата проектозакона и както плана за действие, поет е ангажимент и до средата на месец декември трябва да бъдат приети от Народното събрание. Така че това, което майките на деца с увреждания поставиха като искания и излязоха на улицата и на палатките, за да обърнат внимание, да насочат вниманието към себе си, а и проблемите, които имат в живота, техния и на децата им, да бъдат решени. Аз много се надявам, че това ще бъде отчетено, и че този протест ще секне".

"Над 90 процента от децата с увреждания вече са изведени от специализираните заведения, където са били досега, и са в центрове от открит тип, много близък до семейния модел за грижа", каза министър Петков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна