Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тероризъм е основната версия за взрива в Архангелск, атентаторът предупредил за атаката

| обновено на 31.10.18 в 15:04
2
Органите на реда разследват след взрива в Архангелск.
Снимка: Ройтерс

Терористичен атентат е основната версия за взрива в управлението на Федералната служба за сигурност в руския град Архангелск. При инцидента загина предполагаемият извършител, трима служители на ведомството бяха ранени.

Губернаторът на Архангелска област Игор Орлов подчерта, че не става дума за учение и че всичко е много сериозно.

Престъплението е станало вътре в сградата. От страната на входа територията около управлението е отцепена. Хората са евакуирани. Тримата пострадали са откарани в болница.

Специалисти установяват вида на взривното устройство.

Малко по-късно представител на Следствения комитет на Русия, цитиран от ТАСС, обяви, че взривът е дело на млад мъж - самоубиец, който е влязъл в сградата с чанта. Взривното устройство е избухнало в ръцете му, след като го извадил от чантата. Самоличността му се установява. 

Следственият комитет води наказателно дело за тероризъм.

Според spb.kp.ru атентаторът е 17-годишен студент и е бил анархист, а за атаката е предупредил в социалните мрежи. Според изданието младежът, посочен като Михаил Ж., е учил в местния политехнически техникум. След атаката в социалните мрежи бяха открити послания, за които службите предполагат, че са писани от нападателя, само че под псевдоним. В постовете, подписани от Валерян Панов, се казва, че в сградата на ФСБ ще има терористичен акт, а авторът пише, че действа сам и не трябва да се търсят съучастници.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна