Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Стефан Гайдарски: Проблемът с домашното насилие е социален, а не наказателноправен

| обновено на 31.10.18 в 14:35
Снимка: БГНЕС

Проблемът с домашното насилие не е наказателноправен и няма как да бъде решен в този момент с мерките и инструментариума на Наказателното право. Това заяви в предаването "12+3" адвокат Стефан Гайдарски, доктор по право. В коментар на предложените от ГЕРБ миналата седмица промени в Наказателния кодекс (НК), свързани с насилието над жени, и в частност домашното насилие, юристът посочи: 
"С този законопроект смятам, че се засяга един философски въпрос и законодателите правят една мечешка услуга на пострадалите лица и на жертвите. Цялостното разбиране за този най-тежък вид посегателство върху личността е засегнато в глава втора от НК, озаглавена "Престъпления против личността", т.е. той разглежда пострадалите лица като "личности", а не ги детерминира по пол. И законодателите от ГЕРБ деградират това разбиране, т.е. от "личности" лицата от женски пол ги превръщат в "жени".

"Проблемът е социален и по-скоро по отношение на правоприлагането - няма никакъв проблем в самите текстове на Наказателния кодекс", подчерта още Гайдарски. 
"С тази законодателна инициатива законодателят се опитва да прехвърля проблема от "болната глава на здравата", добави юристът. 

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени