Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Нетаняху обсъдиха борбата с тероризма и енергийното сътрудничество

| обновено на 01.11.18 в 19:19
3
Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху на пресконференцията след разговорите им в резиденция „Евксиноград“.
Снимка: Пресслужба на МС

Сътрудничеството между България и Израел за борба с тероризма и радикалния ислям и как израелски природен газ да стига до България са част от темите, които са обсъдили днес премиерите Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху в резиденция „Евксиноград“.

„Стоим рамо до рамо в тази борба срещу тероризма и войнстващия ислям. Това е важно не само за бъдещето на двете държави, но и за общите ценности и за нашата цивилизация. Когато си сътрудничим сме по-силни“, заяви Нетаняху.

Премиерът Борисов подчерта, че страните от Балканите заедно решават проблемите си и наблегна на изказаната от Нетаняху благодарност към българите, спасили евреите от депортация в лагерите на смъртта.

„Много историчари наричаха България фашистки окупатор и всъщност десетилетия наред подвигът на българския народ не достигаше до знанието не само в Израел, но и в цял свят. А българският народ действително е извършил подвиг“, каза българският премиер.

В петък българският премиер ще бъде домакин на четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. На нея Бойко Борисов, колегите му Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси.

По-късно лидерите от формата ще проведат работен обяд, в който ще участва и министър-председателят на Държавата Израел Бенямин Нетаняху.

Заради срещите във Варна допълнителните сили за сигурност осигуряват реда и охраната, като там са командировани служители на полицията, предимно от жандармерията, от цялата страна.

Посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху в България е повече стратегическо, а присъединяването му утре към срещата на премиера Бойко Борисов, колегите му от Гърция и Румъния и президента на Сърбия, е безпрецедентно, заяви днес пред БНР анализаторът Владимир Чуков.

„Срещата утре много силно заявява легитимирането на нов регионален субект, когото наричат "Балкански Бенелюкс", каза той в предаването „12+3” на програма „Хоризонт“. А присъединяването на израелския премиер допълнително го легитимира и му дава една много важна посока, отбеляза Чуков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна