Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Николай Пиронков от Агенцията по горите:

Незаконно придобитата дървесина може да се конфискува и от двора ви

Снимка: Радио ВИДИН

„В България има 2 млн. собственици на гори. Апелирам ги да намерят своите гори и да се погрижат за своята собственост“. Това каза в предаването „Преди всички“ инж. Николай Пиронков – директор на Дирекция „Контрол по опазване на горите“ в Агенцията по горите. Миналата седмица от агенцията съобщиха, че за 2 дни горските са задържали над 300 кубика незаконно отсечена дървесина. 

Инж. Пиронков даде пример:

„Ако считаме, че едно семейство потребява около 8-10 куб. м., значи тези 300 кубика са за около 30 семейства. Това наистина е голям обем незаконна сеч. Ние установяваме в момента колко от тази дървесина е отсечена без разрешително за сеч, колко от нея е добавена към законно добиваните количества“.

Инж. Пиронков уточни, че при такива количества в повечето случаи става въпрос за търговия с дървесина. По думите му има единични случаи при хванати повторни нарушения, когато хората продължават да работят незаконно.

„Има единични случаи и в държавните територии, когато се констатират такива нарушения. Повечето от нарушенията са в горите на физически и юридически лица, които не са държавна собственост“, коментира специалистът.

По думите му българските граждани са много чувствителни по тази тема и ежедневно се получават много сигнали. Всички случаи се проверяват независимо от източника, отбеляза той.

„Ако някой си е набавил неправомерно дърва, които не са добити не по закон, те се конфискуват“, каза още инж. Пиронков. Той подчерта, че единственият документ, който доказва законния произход на дървесината, е превозният билет.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна