Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп интернешънъл": 81% са за оставката на Валери Симеонов

Очаква се пореден протест на майките на деца с увреждания

| обновено на 05.11.18 в 14:56

Снимка

Изказването на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания трябва да стане повод за неговата оставка - смятат 81% от участниците в проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено по телефона сред 800 души.

Единствено привържениците на „Обединени патриоти“ в мнозинството си смятат, че лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) трябва да остане в правителството.

Сред симпатизантите на ГЕРБ над 50% са „за“ оставката и около 40% - „против“. Симпатизантите на БСП настояват и за оставка на правителството, а тези, които не биха гласували за никого, са разделени в мненията си.Снимка

Колкото до правителството, мнозинство от 56% са против оставката му, а 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят.

Оставката на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията. Повечето обществени групи са „против“. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Снимка

Анкетата, проведена от 27 октомври до 2 ноември, показва, че според 64% Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31% са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят.

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов. Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на Обединените патриоти са разделени по тази тема.

За 15-и пореден ден майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани се очаква да излязат днес на протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

На вчерашния протест беше заявено намерение днешната демонстрация да прерасне в шествие с автомобили и мотоциклети. Участниците планират да преминат от Министерския съвет до централата на партия ГЕРБ.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени