Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

117 жалби получи Мая Манолова в подвижната си приемна

3
Снимка: Андрей Борисов

Омбудсманът Мая Манолова беше посрещната с цветя от граждани от Североизточна България на  жп гарата във Варна. Още на перона тя прие писмени жалби и отговори на въпроси на хората. :
"Много зареждащо беше това пътуване! Много уморително, но много зареждащо. 117 жалби носим в трите папки, но реално повече хора минаха през приемната".
Манолова благодари на всички хора, които са ѝ предложили автомобил и шофьор, сред които е и шоумена Слави Трифонов, но каза, че няма да използва частни ресурси и ще се справи със ситуацията. По-късно Манолова се срещна в сградата на областната администрация с представители на 200 служители на фалиралата авиокомпания AIR VIA, на които собственикът дължи възнаграждения и с магистрати от морската столица.
Омбудсманът направи подвижна приемна във влака София – Варна тази сутрин, след като стана ясно, че бюджетът на Националната служба за охрана ще бъде намален с парите, които се плащат за нейния служебен автомобил.
Точно в 6:55 часа мобилната приемна на Манолова потегли от първи коловоз на Централна гара в София. Събитието предизвика огромен медиен интерес. "Това е подходящият транспорт до Варна", каза омбудсманът в началото: 

"Осемте часа пътуване могат да бъдат уплътнени в разговор с хората в мобилна приемна. Тук са първите граждани, които излагат своите проблеми. Единственото, което истински ме притеснява, е интересът, който тази приемна предизвиква. Просто е неудобно да привличаме вниманието с нещо, което хората правят всеки ден. Хиляди хора пътуват с обществения транспорт и това не се превръща в събитие. Политици и представители могат да правят същото".

Манолова сподели пред репортерите, че на влак се возила за последно преди три години до Мездра, за да подкрепи протестиращи срещу закриването на влакове и линии. Какви точно жалби и сигнали получи омбудсманът:

"Стандартните, с които се сблъскват българските граждани – банки, поръчителства, плащане на кредити, като поръчител, след това колекторски фирми, продажба на дългове, частни съдебни изпълнителни. Нещата, с които работим от години".  От банки и поръчителства и плащане на кредити се оплакаха първите посетители на мобилната приемна на Манолова.

"Станах преди няколко години гарант на едно младо семейство за кредит, изведнъж изчезнаха и ми направиха запор на заплатата", оплака се Петър Петров, който е пътувал от Пловдив до София през нощта, за да се качи на мобилната приемна на Манолова. 
Плевенчанинът Стефан Иванов е един от пътуващите от Плевен до Левски и ще посети приемната на омбудсмана: „Цар Борис е карал лично влака като машинист от ония парните локомотиви, а тия нашите хвърчат високо. Да слезнат на Земята. Да слезнат от колите. Големите, които са в София – управляващите“, каза той.
"Никога не съм искала кола на НСО, работата на омбудсмана е изцяло на терен", каза Манолова по повод новината, че от следващата година няма да ползва кола и шофьор от службата. "Непрекъснато сме на терен и няма как наличните автомобили, с които разполага институцията, да ги взема от колегите, за да ги ползвам аз. Но ние така или иначе ще се организираме, общественият транспорт дава огромни възможности", коментира още тя.
Можем ли да видим Мая Манолова да пътува с колело през лятото. 

„Защо не? Аз мисля, че трябва да свикнем да виждаме политици и институции в обществения транспорт“, каза тя.

В понеделник омбудсманът използва публичния автобусен транспорт, за да стигне до Стара Загора по служебни въпроси. Днес тя избра втора класа на влака София-Варна, за да чуе тегобите на хората. "Такъв е характерът на работата ни. Няма как да защитаваш хората от София, от кабинета си", каза тя и призова политиците да слязат от колите си и да последват примера й.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна