Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13-годишната Александра Тоткова отново показа световно ниво в скалното катерене

Александра Тоткова
Снимка: НСА

Mладата надежда на клуба по катерене към НСА Александра Тоткова успя да премине маршрута “4х4”, който е катергория 8b+ и се намира в сектор Голямата дупка край Враца. Това е първо женско преминаване и (трето изобщо) на изключително трудния маршрут, който е дълъг около 30 м и е с много голям надвес. 
“За да го изкатеря, трябваше да се стегна на много места по маршрута. Първите 7 примки са най-трудната част. Изкатерих го на 4-тия ден, от 11-ия опит. Много ми помогна моят треньор Ивайло Радков-Фазата, който го изкатери по-рано същия ден” - разказа пред БНР Алекс.
През май тази година тя направи второ женско преминаване на маршрута „El  Choro” - 8b, на Карлуково. Изкатерването й отне само три опит. В актива на Алекс са още 5 маршрута 8b: "Сметка без кръчмар" и "Директор на водопад" край с. Оплетня, в района на Искърското дефиле, "Бяло сладко", "Брус Лий L2" край Дряново, "Mr. Proper" край Враца, както и “Базука” - 8а+, в сектор “Пещерата” на катерачния обект „Света Троица” край Велико Търново, изкатерен само от четири опита. 
Талантливата тийнейджърка напредва с невероятна скорост и преминава маршрутите с изключителна лекота - нещо, което може да бъде видяно в нейните клипове, публикувани в интернет. Започнала е да се занимава с този спорт преди 4 години - тренира основно в Пловдив, а всяка седмица пътува до София, за да участва в тренировките на клуба по катерене на НСА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна