Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Табаков: Демократите ще спечелят мнозинство в долната камара, а републиканците ще задържат горната

Мартин Табаков
Снимка: БГНЕС

Междинните избори в Съединените щати са важни, тъй като от тях ще стане ясно кой в крайна сметка ще контролира законодателния орган за американската политическа система. Това поясни в интервю за предаването "12+3" международният анализатор Мартин Табаков, като уточни, че за българите „като неамериканци по отношение на тези избори ни вълнува дали ще има някаква промяна във външната политика на САЩ“.

Американците гласуват днес на междинни избори, а големият залог е контролът върху двете камари на Конгреса. Те се провеждат две години след вота за президент и поради тази причина са някакъв своеобразен референдум за политиката, водена от американския президент Доналд Тръмп. 

„По-вероятно е демократите да спечелят мнозинство в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, а републиканците ще задържат контрола си върху горната камара - Сената и дори да го увеличат. При това положение да си представим някаква реална промяна във външната политика, която ще води Доналд Тръмп“, обясни Табаков, както и уточни, че въпреки, че американският президент е първи по отговорност за външната политика на страната, „това не означава, че Конгресът не може да влияе на решенията“ му, но „индиректно, т.е. чрез гласуването на закони, чрез това дали одобрява или не съответните сделки, които сключва той, както и съответните назначения, които прави“. 

"Ще имаме един разделен Конгрес“, ако този сценарий се изпълни, изтъкна международният анализатор, но и обясни, че „това не означава задължително един блокирал политически процес или блокирал законодателен процес“. 

„Това означава нещо друго, а именно, че - включително и американският президент, и Демократическата, и Републиканската партия, ще трябва да се ориентират в правенето на политика, която да търси компромиса. А това е нещо, което републиканците досега не трябваше да правят, тъй като имаха мнозинство в двете камери“, добави той. 

„Изборите ще покажат какво е по-важно за американското общество“, защото демократите залагат на здравеопазването, докато „американският президент Доналд Тръмп залага на сигурността, както и разговора против мигрантския поток“, добави анализаторът. 

Подробности можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна