Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Людмил Кирков във Враца ще е първият на кинорежисьор у нас

4
Снимка: Ива Антонова

За 24 май догодина във Враца предстои да бъде открит паметник на родения в града емблематичен режисьор Людмил Кирков. Той е автор на 16 знакови за българското кинофилми, сред които са "Оркестър без име", "Момчето си отива", "Селянинът с колелото", "Матриархат" и др. " Идеята е великолепна, защото това е първият у нас паметник на кинорежисьор" – каза големият актьор Филип Трифонов, който участва в шедьоврите на Людмил Кирков, някои от които са снимани във Враца.  

В началото на 70-те години на миналия мек Враца е снимачна площадка. Роденият в града режисьор Людмил Кирков снима филма  "Момчето си отива". В главната роля на абитуриента Ран е актьорът Филип Трифонов. 40 години след премиера момчето се върна във Враца. Сега актьорът е поканен за председател на инициативния комитет за изграждането на паметника на Людмил Кирков: 

"Това е една великолепна идея не само за Враца, но и за България. Аз съм отраснал сред паметници на големи идиоти. Много малко паметници на хора на изкуството има, няма паметник на кинорежисьор. А както е казал другарят Ленин, "От всички изкуства за нас най-важно е киното"...

Във Враца Филип Трифонов участва в церемонията, с която беше поставено началото на изграждането на паметника на режисьора. Намеренията на Общината са монументът да бъде открит догодина за 24 май. Събират се и средства, дарителските сметки са на интернет страницата на Общината. Проектът "Чешма" е на младия врачански скулптор Милен Каменов:

"Основната концепция е изграждане на функционален монумент, като целта е отдаване на почит на таланта на Людмил Кирков и на неговата следа в българското кино. Проектът е с две лица. Кинолентата преминава от монумента към пътната настилка. Материалът е комбинация между черен гранит и врачански варовик – доста контрастна комбинация".

Кореспондентката на БНР във Враца разказва една история за паметник, любов и още нещо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна