Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делийски: Каквото и да направи прокуратурата, едва ли ще убеди гражданите, че е в името на публичния интерес

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

„Направи впечатление, че независимо от политическата принадлежност всички виждат някаква политическа поръчка в акта на искане на депутатски имунитет. Това е симптоматично за отношението и за доверието, което има в по отношение на дейността на прокуратурата. Усещането, че една публична институция може да бъде използвана за реализиране на определени непублични цели, е усещане, което се споделя, очевидно, не само от голяма част от българските граждани, но и от голяма част от политическия елит“.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ политологът Страхил Делийски по повод искането на депутатски имунитети от страна на главния прокурор. Според него всички политици са използвали аргумента, че са жертва на политическа поръчка поради „неговото широко приемане сред обществото“.

„Явно е, че в последните няколко месеца, след един относителен период на пасивност, прокуратурата започва да навлиза в прожекторите на публичния процес. Това винаги може да се интерпретира и като нещо хубаво, и като нещо лошо, в зависимост от авторитета на съответната институция“.

Големият проблем, според Делийски, е, че официалната версия – „институциите работят“, не кореспондира с общественото мнение.

„За съжаление, каквото и да направи в този контекст прокуратурата, едва ли ще може да убеди гражданите, че го прави в името на публичния интерес, а не в името на защита на определени частни интереси“.

Интервюто на Даниела Якова със Страхил Делийски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна