Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива негативна търговия на Уолстрийт преди края на заседанието на Федералния резерв

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси стартират търговията в четвъртък със слаби понижения, следвайки здравите ръстове от предходната сесия, провокирани от облекчението, че нямаше големи изненади от проведените междинни избори в САЩ, като вниманието на инвеститорите се насочва към края на двудневното заседание на Федералния резерв по-късно тази вечер.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с около 40 пункта (с 0,17%), но след като в сряда нарасна с 545 пункта (повишение с 2,13%) до 26 180 пункта (най-високо ниво от 9-и октомври).

Широкият индекс S&P500 пък се понижава с 0,31%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,45%, парирайки много малка част от вчерашните им стремглави повишения съответно с 2,12%  ис 2,64%.

Междинните избори в САЩ доведоха очаквано до разделяне на властта във Вашингтон, след като Демократическата партия пое контрола над Камара на представители, а управляващите републиканци  запазят мнозинството си в Сената. Въпреки че това разделяне на законодателната власт може да вгорчи в известна степен по-нататъшното управление на президента Тръмп, междинните избори са вече зад гърба на инвеститорите, слагайки по този начин край на предизборната несигурност и неизвестност.

На този етап е все още прекалено рано да се каже как точно проведените на 6 ноември междинни избори ще се отразят върху бъдещата политическа и управленска картина в САЩ. Това кара инвеститорите поне временно да загърбят изборните резултати и отново да насочат тяхното внимание върху все още солидното представяне на американската икономика и политиката на Федералния резерв.

Днес вниманието на участниците на американските финансови пазари е насочено в най-голяма степен към края на двудневното заседание на Федералния резерв (от 21:00ч. наше време). Не се очаква промяна на настоящата лихвена политика, но инвеститорите ще следят изявлението на Фед довечера за детайли относно оценката на централните банкери за икономическия растеж и инфлацията в САЩ, както и дали ще бъде потвърдено, че на заседанието през декември предстои още едно увеличение на Федералната фондова лихва.

Междувременно европейските борси приключват разнопосочно днешната търговия, намирайки от една страна подкрепа от по-добри тримесечни финансови отчети на банките Commerzbank и Societe Generale, но от друга страна инвеститорите на стария континент не са въодушевени от занижените средносрочни прогнози на Европейската комисия за икономическо представянето на еврозоната и на целия ЕС.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава към края на търговията с 0,10% след растеж с 11,1% в сряда.

Германският индекс DAX 30 обаче се понижава с 0,6%, след като ЕК намали рязко своята прогноза за растежа на водещата европейска икономика. Понижение с 0,35% бележи и френският фондов индекс CAC40, докато миланският фондов индекс MIB се понижава с цели 0,77% в резултати на доста слабите прогнози на ЕК за бюджетният дефицит и за растежа на италианската икономика, които се различават съществено от данните, заложни в проектобюджета на властта в Рим.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна