Предпазлива негативна търговия на Уолстрийт преди края на заседанието на Федералния резерв

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси стартират търговията в четвъртък със слаби понижения, следвайки здравите ръстове от предходната сесия, провокирани от облекчението, че нямаше големи изненади от проведените междинни избори в САЩ, като вниманието на инвеститорите се насочва към края на двудневното заседание на Федералния резерв по-късно тази вечер.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с около 40 пункта (с 0,17%), но след като в сряда нарасна с 545 пункта (повишение с 2,13%) до 26 180 пункта (най-високо ниво от 9-и октомври).

Широкият индекс S&P500 пък се понижава с 0,31%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,45%, парирайки много малка част от вчерашните им стремглави повишения съответно с 2,12%  ис 2,64%.

Междинните избори в САЩ доведоха очаквано до разделяне на властта във Вашингтон, след като Демократическата партия пое контрола над Камара на представители, а управляващите републиканци  запазят мнозинството си в Сената. Въпреки че това разделяне на законодателната власт може да вгорчи в известна степен по-нататъшното управление на президента Тръмп, междинните избори са вече зад гърба на инвеститорите, слагайки по този начин край на предизборната несигурност и неизвестност.

На този етап е все още прекалено рано да се каже как точно проведените на 6 ноември междинни избори ще се отразят върху бъдещата политическа и управленска картина в САЩ. Това кара инвеститорите поне временно да загърбят изборните резултати и отново да насочат тяхното внимание върху все още солидното представяне на американската икономика и политиката на Федералния резерв.

Днес вниманието на участниците на американските финансови пазари е насочено в най-голяма степен към края на двудневното заседание на Федералния резерв (от 21:00ч. наше време). Не се очаква промяна на настоящата лихвена политика, но инвеститорите ще следят изявлението на Фед довечера за детайли относно оценката на централните банкери за икономическия растеж и инфлацията в САЩ, както и дали ще бъде потвърдено, че на заседанието през декември предстои още едно увеличение на Федералната фондова лихва.

Междувременно европейските борси приключват разнопосочно днешната търговия, намирайки от една страна подкрепа от по-добри тримесечни финансови отчети на банките Commerzbank и Societe Generale, но от друга страна инвеститорите на стария континент не са въодушевени от занижените средносрочни прогнози на Европейската комисия за икономическо представянето на еврозоната и на целия ЕС.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава към края на търговията с 0,10% след растеж с 11,1% в сряда.

Германският индекс DAX 30 обаче се понижава с 0,6%, след като ЕК намали рязко своята прогноза за растежа на водещата европейска икономика. Понижение с 0,35% бележи и френският фондов индекс CAC40, докато миланският фондов индекс MIB се понижава с цели 0,77% в резултати на доста слабите прогнози на ЕК за бюджетният дефицит и за растежа на италианската икономика, които се различават съществено от данните, заложни в проектобюджета на властта в Рим.


Още от категорията

Напрежение на азиатските и на европейските борси след новия трус на Уолстрийт и ареста на автомобилния гуру Карлос Гон

Във вторник азиатските и европейските пазари на акции са поставени под ново напрежение, следвайки снощния трус на Уолстрийт, който беше провокиран от подновени разпродажби в технологичния сектор. Новината за уволнението и последвалия арест на генералния изпълнителен директор на автомобилния мега консорциум между френската Renault и японските..

публикувано на 20.11.18 в 10:23

Експерти: Отпадане на биокомпонентата няма да намали крайната цена на горивата

Отпадането на биокомпонента от горивата в зимния сезон беше сред обсъжданите мерки за намаляване на цените на бензина и дизела.  По този повод управителят на единствената в България фирма-производител на биоетанол Данаил Каменов коментира:   „Биогоривата, които се използват в България, в огромната си част, са произведени в България от..

публикувано на 19.11.18 в 19:46

Негативен старт на по-кратката работна седмица на Уолстрийт преди Деня на благодарността

Основните американски фондови индекси стартират новата седмица на негативна територия в резултат на солиден спад на акциите на Apple и подновени притеснения относно търговското напрежение между САЩ и Китай. Акциите на Apple Inc. се понижават с около 3%, след като стана ясно, че технологичният гигант е намалил през последните седмици поръчките..

публикувано на 19.11.18 в 17:51
Румен Драганов

Румен Драганов: Очаква се поскъпване на хотелите в зимните курорти

Очакванията за туристическия сезон са нормални. Миналата година имахме европредседателство и оттам имаше около 30 000 допълнителни посещения. Тази година нямаме  и няма как да кажем, че ще имаме някакъв ръст. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма. Той припомни, че заради..

публикувано на 19.11.18 в 16:58

Основната криптовалута Биткойн се обезцени към 13-месечно дъно от близо 5000 долара

Най-известната криптовалута остава под силен натиск от продажби и в началото на новата седмица, като биткойнът се търгува към 13-месечено дъно с оглед на все по-влошаващата се настройка сред общността, инвестираща в дигитални валути. В понеделник цената на биткойн (Bitcoin) се понижава с нови около 8% към 5110 щатски долара, достигайки по този..

публикувано на 19.11.18 в 16:30

Отличиха енергийни скаути

Германо-Българската индустриално-търговска камара награди участниците с най-добри проекти след обучение за енергийни скаути.  През 2018 година  на семинари в Пловдив и София са обучени 29 енергийни скаути от 11 фирми.   Бъдещите енергийни скаути са се запознали с енергийните разходи в конвенционална и пасивна сграда, разглеждани са..

публикувано на 19.11.18 в 16:29
Председателят на Еврогрупата Марио Сентено

Марио Сентено: Предложението на Франция и Германия за бюджет на еврозоната е голям напредък в плановете за реформи

Френско-германското предложение за бюджет на еврозоната може да представлява "истински пробив" по отношение на постигането на споразумение през следващия месец за пакет от мерки за реформиране на еврозоната, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено, цитиран от агенция Ройтерс. В петък Франция и Германия се споразумяха да подкрепят..

публикувано на 19.11.18 в 14:57