Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести за по-чист въздух: В Русе блокираха Дунав мост, в Перник се включват с концерт

| обновено на 10.11.18 в 16:04
2
Протестно автошествие в Русе
Снимка: Ася Пенчева, БНР

Обявеният протестен автопоход с искане за чист въздух в Русе потегли в 11 часа от централната част и премина през някои от основните булеварди в посока граничния пункт "Дунав мост".

Там близо 150 автомобила блокираха напълно движението във всички посоки - към Силистра и към вътрешността на страната, което принуди полицията да помоли за прекратяване на протеста в тази част на града.

Протестиращите бяха помолени от органите на реда да преместят автомобилите си, тъй като стотици товарни и леки автомобили останаха блокирани по граничния пункт Дунав мост.

Хората носеха маски на лицата си, плакати с надписи "Помощ! Тровят ни" и "Мръсният въздух ни убива", а гневът им бе насочен към някои от мощните фирми, които са и основни замърсители на околната среда.

След като напуснаха граничния пункт, протестиращите се насочиха към Източната промишлена зона, където се намира заводът за автомобилни части "Монтюпе" - един от основните замърсители на въздуха в Русе. След като никой от компанията не излезе, за да говори с хората, те се върнаха в центъра и изразиха исканията си пред сградата на общината.

Истината е, че действително от производствените халета на завода се носи тази специфична сладникава миризма, която вече русенци определят като аромата "Монтюпе". Тъй като преди години, когато имаше хлорни обгазявания, то се знаеше, че това е хлорът от Гюргево, сега обаче тази специфична миризма, която е наситена с етаноли и с други въглеводороди, трови действително децата. 

Според организаторите такива протести тепърва предстоят, ако властта не обърне внимание на екологичната обстановка в Русе.

“Постоянно в град Русе има някакви миризми - дали от "Монтюпе", дали от "Лубрика", дали от ТЕЦ-а - те са толкова замърсители, да си свършат работата коректно, това са изискванията ни, да не мирише, просто искаме чист въздух“, каза един от протестиращите граждани. 

За днес беше организиран поредния протестен автопоход на граждани на Русе  с искане за чист въздух. Те се събраха в 11.00 ч. пред Паметника на Альоша в града, след което ще потеглят в посока граничния пункт "Дунав мост". 

Идеята на организаторите беше да се блокира движението и по този начин да се обърне внимание на всички европейски граждани, че в Русе има проблем с чистотата на въздуха.

Перничани също се включват в инициатива за по-чист въздух. С концерт под наслов „Дишай Перник” перничани заявиха желанието си да дишат по-чист въздух.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна