Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов отказа да се яви пред антикорупционната комисия във връзка с водена срещу него проверка

Комисията нарече "неприемливо" самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт

| обновено на 12.11.18 в 14:25
Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отказа да се яви пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество във връзка с водена срещу него проверка. Според Панов призоваването му от антикорупционния орган “грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите“. Проверката е по сигнал на Националната агенция по приходите (НАП) за дължими от него 16 000 лева данък общ доход. Според Приходната агенция Панов не е декларирал няколко хонорара от лекции и конференции, както и доходи от наем.

Председателят на ВКС е оспорил констатациите в данъчно-ревизионния акт. Във връзка с тях той е бил “поканен“ да даде обяснения пред Антикорупционната комисия. Писмото до него е подписано от заместник-председателя ѝ Антон Славчев. Получила го е заместник-председателят на съда Павлина Панова, която на датата на връчването е замествала Панов, защото е бил в командировка.

Макар че е поканен като шеф на ВКС, Лозан Панов е бил призован по процедурите за вземането на обяснения от граждани, отбелязва Съдия номер едно в отговора си до антикорупционния орган. Според него е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на съдебен контрол. Затова и отказва да се яви в Комисията на посочената дата - 12 ноември, тоест днес, в 10.00 часа, с цитирания мотив - нарушаване на принципа на разделение на властите и същността на правовата държава.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество излезе с остра реакция няколко часа сред като от пресцентъра на съда  съобщиха, че  според Панов начинът на призоваването му е било в нapyшeниe нa Koнcтитyциятa.  От антикорупционния орган отговориха, че за снемане на обяснения по ревизионен акт на Приходната агенция и във връзка с правомощията на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности, Панов е поканен в лично качество. Всъщност, уточняват от там, Комисията е орган, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, изредени в специален член, в който председателят на ВКС е упоменат на първо място. 
Антикорупционната структура нарича "неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите", завършва съобщениото от там.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна