Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чудна градина" дава работа на хора с интелектуални затруднения

Пъстри цветя, тиквички, лук и зеле ще садят хора с увреждания в първата оранжерия по проекта

Част от екипа на "Чудната градина"
Снимка: Фейсбук страница на проекта

"Чудна градина" осигурява работа за хора с интелектуални затруднения в Добрич. Едноименният проект е посветен на отглеждането на зеленчуци от хора с увреждания и е  най-голямото социално предприятие в Добрич. 

Проектът се развива по идея фондация „Николай Чудотворец“, с помощта на община Добрич, местния корпоративен бизнес и частни дарители. След повече от година подготовка, първата оранжерия вече е факт. В нея хора с умствени увреждания ще могат да работят като всеки друг, да получават месечно възнаграждение и да се чувстват пълноценно.

Тази година проектът е отличен и за най-добър бизнес план на годината. Сумата от наградата е и първата по-голяма финансова опора, на която разчитат създателите на градината. За да потръгне проектът, те организират няколко благотворителни бала, поддържат постоянен контакт с фирми и предприемачи от Добрич и други райони на страната, а през лятото отглеждали цветя на покрива на Дневния център за хора с умствени затруднения и след това ги продавали на пазара.

За председателя на фондация "Николай Чудотворец" Мария Методиева тяхното чудо се е случило. Тя нарича проекта голям, защото се е случил с помощта на немалко хора, повярвали в идеята. "Много важен беше моментът, когато оранжерията, за която толкова много говорим, най-после стана факт. Надявам се през март да имаме още една, надявам се догодина да има още няколко", разказа тя. 

"Не мечтаем просто да има социално предприятие и в него да работят хора с интелектуални затруднения. Не мечтаем да бъдем градинари. Не мечтаем да бъдем и търговци. Мечтаем да променим света и бавно и полека това ще се случи."     

Заедно с Мария Методиева, ръководител в този проект е и д-р Хасан Ефраимов, гинеколог, автор на седем книги и човек, който никога не спира да мечтае: "Ние си изпълнихме  обещанието, което дадохме пред обществеността в града. Оранжерията ни е готова, но не спряхме само с това. Подготвихме и магазинче, което напролет ще функционира и амбициите ни са по-големи."

Д-р Хасан Ефраимов обича да казва, че не се отказва и трудностите само го амбицират: "Имахме безброй трудни моменти, в които нямаше никаква искрица, никаква надежда, но ние продължавахме упорито напред и винаги се появяваше вариант за разрешение на дадения проблем."

Трудностите са били свързани с изравняването и почистването на терена, върху който е разположена оранжерията, а след това и с намирането на хубав чернозем в огромни количества, изкопаването на кладенец и осигуряването на вода. Единственото, с което не успяват да се справят, е неуважението към труда им и болката, когато след дни на усилен труд намират всички колчета на оградата съборени от вандали и отново изграждат оградата, но тя бива съборена... за втори път. 

"Отчаяни сме били много пъти, но да се откажем никога не сме искали. Още повече, че сме ангажирани с проекти такива хора, които не се отказваме лесно. Трудности ще има Те тепърва предстоят. Най-големите ги преодоляхме. Кой знае още какви ни очакват, но сме оптимисти", споделя Мария Методиева.

В момента в "Чудната градина" са ангажирани около 15 души от защитените жилища, благодарение на започналия през август проект на Агенцията по заетостта за наемане на хора с увреждания.

Пъстри цветя, тиквички, лук, зеле и каквото още позволят силите и условията ще отглеждат в "Чудната градина" с ръцете си хора с интелектуални затруднения, а за жителите на Добрич остава ангажимента да се погрижат продукцията им да не остане неизкупена. Защото в  "Чудната градина" няма да растат само зеленчуци.

Темата е разгледана в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна