Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Георги Кадурин за премиерния спектакъл „Ясна поляна“ в Театър 199

БНР Новини
Сцена от спектакъла
Снимка: Театър 199

Постановката е на Иван Урумов по пиесата на съвременния хърватски драматург Миро Гавран.
Асоциацията с Лев Толстой, която заглавието неизбежно извиква, не е случайна - оригиналното заглавие на пиесата е „Чехов каза „сбогом“ на Толстой“, разказа в „Артефир“ един от участниците в спектакъла Георги Кадурин, който изпълнява ролята на големия писател. На сцената му партнират Иван Юруков (в ролята на Чехов), Мариана Миланова (София, жената на Толстой) и София Бобчева (Олга Книпер, жената на Чехов).
Все пак „Ясна поляна“ не е документална пиеса за двамата руски писатели и техните спътници в живота. „Авторът има в началото ремарка, която казва: „Забравете историческите личности, а се задълбочете в характерите“, уточнява Георги Кадурин.

„Текстът написах през 1988, когато бях 27-годишен. В него става дума за взаимоотношенията между млад и възрастен писател и техните съпруги, но аз не исках да се ограничавам само с конфликтите помежду им, а по-скоро да разгледам широките аспекти на темата за сблъсъците между поколенията и между мъжа и жената въобще, любима моя тема. През изминалите 30 години тази пиеса има 15 премиери в Европа и Америка, от Париж до Вашингтон, от Загреб до Белград. Ще ми се да вярвам, че тя е толкова жива не само поради факта, че съм се стремил да предоставя достатъчно богат материал, с който актьорите да разгърнат своите способности в разработката на героите си, но също и защото за миг не съм пренебрегвал какво би развличало зрителите най-добре“, разказва Миро Гавран, който се очаква да присъства на премиерното представление утре вечер (15 ноември) в театър „199 Валентин Стойчев“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна