Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Украйна заради проблеми с парното

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблеми с топлоподаването в Украйна провокираха протести в Киев и още няколко града, съобщават медиите в Русия. Жители на столицата блокираха пешеходна пътека, което доведе до километрични задръствания в центъра.

Непрестанното двупосочно пресичане на пешеходна пътека на булевард „Леся Украинка“ в Киев от протестиращите предизвика недоволството на автомобилистите. Участниците в протеста обвиниха министерството на регионалното развитие за липсата на парно отопление в жилищата си.

Въпреки минусовите температури без топлоподаване остават градовете Смела, Херсон и Кривой рог.

Вчера жителите на 8-хилядния Смела затвориха изходите от града, а днес инициативна група замина за Киев с намерението да протестира пред централата на „Нафтогаз Украйна“.

Заради срива на отоплителния сезон бяха затворени училищата и детските градини и в града беше обявено извънредно положение.

Причина са трупаните с години дългове на местните топлофикации към „Нафтогаз Украйна“.

Депутатът от Върховната Рада Евгений Мураев съобщи, че още миналата година платените за отопление суми са били изнасяни в чужбина чрез престъпни схеми. „Вместо да намерят престъпниците и да ги накарат да компенсират нанесените щети, властите и „Нафтогаз“ решиха да спрат газа на тези населени места“, написа Мураев на страницата си във Фейсбук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна