Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Д. Минев: Необходими са промени в данъчните закони, които да отговарят на разпределението на доходите

Снимка: БГНЕС

Не е много разбираемо защо правителството не се опитва да отговори по-активно, както и да внасят по-активни подобрения в живота на хората, а се правят опити за дискредитиране на протестите. Това каза в интервю за "Нещо повече" професор Духомир Минев от Европейска антибедност мрежа в коментар на протестите, провеждащи се в последните дни в страната. Според него демонстрациите е възможно да са и организирани:

"Едва ли някаква революционна структура би могла да предизвика сериозни протести, ако няма основания за това. А основания за това има - най-последен пример е това за промените за данъците на старите автомобили, което е неразбираемо".

"Един от най-значимите успехи, които правителството изтъква е постигането на сравнително стабилен икономически растеж. Счита се, че той ще позволи да се увеличават социалните разходи и така да се подобрява състоянието на голяма част от хората в страната. Тезата е едновременно и вярна, и доста объркана, защото икономическият растеж не е достатъчен за чувствително подобряване на живота на хората, тъй като у нас има дълбоки законови и политически механизми, които са създали едно неадекватно разпределение на доходите в страната", обясни проф. Минев, както и изтъкна, че един от основните проблеми у нас е свързан с неравенствата на доходите.

"Необходими са промени в политики и в закони - особено в данъчните, но вместо това се предприемат някакви абсолютно необясними стъпки в областта на данъчното облагане и данъчните закони, които по никакъв начин не отговарят на една реална представа за състоянието на нещата у нас, за разпределението на доходите у нас, както и за това, че сме най-зле по ниво на бедност, по ниво на доходи на заетите ...", добави проф. Духомир Минев.

"За мен е много интересно поведението на Сдружението на общините в България - дали всички кметове са на това мнение е интересен въпрос, както и чие мнение изразяват те", попита още проф. Минев.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна