Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи отново блокираха пътен възел "Даскалово"

| обновено на 14.11.18 в 23:30
Снимка: БГНЕС

Магистралите „Люлин“ и „Струма“ отново бяха блокирани при пътния възел „Даскалово“. Трета поредна вечер там се събраха перничани, недоволни от стандарта на живот. Стотици хора искаха за поредна вечер оставката на правителството. Подстъпите към пътния възел се "атакуваха" от различни страни, така че той да бъде запушен във всички посоки. Днешният протест епод мотото "Няма спирка до оставката на правителството. Всички заедно за България". В 20.15 ч. протестиращите вдигнаха блокадата и пуснаха движението. И тази вечер протестът премина без ексцесии със скандирания "Оставка!" и "Мафия!". Участниците в блокадата заявиха, че искат правителството да падне. Те скандираха: "Дайте ни властта!" и "Народовластие!". На автомагистрала "Люлин" имаше гайдар, хвърляха се и пиратки. през блокадата бяха пропускани автомобили с деца и спешните случаи. Сградата на общинската и областната администрация на Перник беше обсадена от протестиращи граждани. След като като свалиха с час по-рано блокадата на автомагистрала "Люлин" протестиращите се отправиха към центъра на Перник. За около половин час те обсадиха сгрдата на общината, която бе пазена от полиция. На протеста имаше мегафон, от който протестиращите отново обявиха, че ще се борят докато не падне правителството. Те пееха на служителите на реда "Свалете каските, бъдете българи". Протестът приключи в 22:15 ч., след като полицаите свалиха каските си. Протестиращите ги аплодираха, чуха се възгласи "Българи, юнаци!", "Браво, Перник!" и "Сърце и душа за България!".

Стотина души демонстрираха по главната улица на Сливен заради ниския жизнен стандарт.

Десетки шестваха в Бургас с викове „Мафия!“ и „Оставка!“.

В Габрово протестът срещу ниския стандарт на живот събра около 50. Пешеходното шествие затрудни за минути движението в центъра на града. Участниците призоваха управляващите да помислят за тези, които ги избират. Млади хора, недоволни от ниските доходи, поискаха достоен живот и бъдеще за децата си. "Протестът вече не е за горивата, вече е за България", обявиха недоволните от стандарта на живот и издигнаха призив да се спре геноцидът над българския народ, като призоваха още хора да се присъединят към протеста. Протестните прояви пред сградата на общината в Габрово продължават и през следващите дни, като се очаква в неделя протестът да е масов и да блокира движението през прохода "Шипка".

В Стара Загора над 100 души участваха в протестно шествие, което стигна до хотел, в който кметът Живко Тодоров даваше отчет за своята дейност. Протестиращите имаха разрешение за шествие, което тръгна от Градската градина, премина по бул. "Митрополит Методий Кусев", зави наляво по ул. "Христо Ботев", след което се насочи към хотела, в който кметът даваше своя отчет. Въпреки че нямаха разрешение за завой надясно, недоволните се насочиха към мястото, от което точно излизаха кметът Живко Тодоров, неговият екип, депутати от ГЕРБ и други политици от партията. Кметът Тодоров застана лице в лице с недоволните старозагорци. Стигна се до размяна на реплики между него и протестиращите. Утре протестите в Стара Загора продължават. Сборният пункт е затворената част на бул. "Патриарх Евтимий", откъдето протестиращите тръгват на шествие с автомобили.

Протестно шествие се проведе тази вечер и в Ямбол. Десетки недоволни от системата и високите цени на горивата преминаха по централните ямболски улици. Закратко протестиращите затвориха две от основните пътни артерии, като бавно преминаваха по пешеходните пътеки. До ескалация на напрежението не се стигна.

Протестите в Добрич тази вечер бяха отменени, след като кметът Йордан Йорданов предупреди, че те ще са незаконни без уведомление до общината. Организаторите обещаха да внесат уведомление утре, за да подновят демонстрациите.

Във Велико Търново също бе обявено спиране на протестите до произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна