Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиери от региона се включват в среща за стартиращите предприятия в София

Програмата на форума предвижда той да бъде открит от еврокомисаря Мария Габриел и премиера Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС, архив

Международна среща на високо равнище за стартиращите предприятия започва днес в София. Очаква се форумът да бъде открит от еврокомисаря Мария Габриел и премиера Бойко Борисов.

Тазгодишната среща на високо равнище за стартиращите предприятия ще бъде свързана с програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, чието начало бе поставено по-рано тази година от Европейската комисия.

Сред очакваните участници са премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония – Зоран Заев, на Черна гора – Душко Маркович, вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай, както и министри и представители на държави от региона и ЕС.

В рамките на форума е планирано подписването на съвместна декларация за подпомагане на технологичните предприемачески среди в Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Освен това експерти от ЕК ще представят напредъка в създаването на политики за Цифровия единен пазар и действията за подпомагане на растежа на стартиращите предприятия и новите иновативни компании.

Очаква се македонският премиер Зоран Заев, който е сред участниците във форума, да разговаря с българския министър-председател Бойко Борисов в Министерски съвет за развитието на общите инфраструктурни проекти и задълбочаването на сътрудничеството между София и Скопие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!