Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарски анализатор: Будапеща помага на Груевски под натиска на Москва

| обновено на 17.11.18 в 10:12
Габор Дьори от института „Policy Solutions“ в Будапеща.
Снимка: Телевизия „Ал Джазира“

Унгария помага на бившия македонски премиер Никола Груевски под натиска на Русия, заяви в интервю за БНР Габор Дьори от института "Policy Solutions" в Будапеща. По думите му личното приятелство на Груевски и унгарския премиер Виктор Орбан е също причина Груевски да се укрива в унгарската столица. Според Дьори обстоятелствата около бягството на македонския експремиер приличат на „холивудски екшън“, но не са най-важното.

„Основният интерес, който Виктор Орбан и неговото правителство има, за да помогне на бившия македонски премиер, е фактът, че те бяха политически съюзници“. каза анализаторът в предаването „Събота 150“ на програма Хоризонт“. „И двамата са от европейските политици, които са причислявани към лагера на Владимир Путин. Близостта с руския президент ги прави не само политически съюзници, но и донякъде лични приятели. От друга страна - тази близост с Путин и неговото влияние в някои от страните в Източна Европа създава напрежение с евроатлантическите партньори“.

Габор Дьори посочи, че по закон всеки, който влезе в Унгария без нужните документи, е незаконен мигрант и извършва престъпление. „Също така всеки, който му помага, прави същото. Засега обстоятелствата около влизането на Груевски са изключително неясни. Правителството не представя детайлите около ситуацията. От малкото, което знаем до момента, можем да видим ситуация, която в други случаи правителството би определило като „престъпление“.

По повод информациите, че Груевски е минал албанската граница в кола на унгарското посолство, Дьори посочи, че много неща сега не са доказани. „Правителството не дава много информация за случилото се, затова - каквото и да говорим, то си остава спекулация. Ние наистина не знаем какво се е случило и аз мисля, че правителството има някаква причина, за да не представи всички факти. Ако всичко беше една нормална процедура, правителството нямаше да има причина да я пази в тайна. Груевски вече е в Унгария. Изобщо не можем да говорим, че той се опитва да избяга от Македония в този момент или да мине границата. Ние не знаем истинската причина затова правителството да пази в тайна детайлите“.

В правителствените медии в Унгария ситуацията се обвързва с влиянието на Джордж Сорос в Македония и че падането на Груевски от власт и последвалите обвинения в престъпление са дело на Сорос, но Дьори има друга хипотеза.

„Моето усещане е, че може би има молба от страна на Русия или дори руски натиск върху унгарското правителство, за да съдейства на Груевски да избяга от Македония“.

В отговор на въпрос дали Орбан ще издържи на натиска за екстрадиране на Груевски в Македония анализаторът каза: „Той е прагматичен. Мисля, че докато може, той ще удържа на натиска от формалните си съюзници в полза на тези, които смята, че са негови истински партньори“.

Габор Дьори смята, че общественото мнение в Унгария е разделено. „Моето усещане е, че медиите, които са контролирани от правителството - т.е. по-голямата част от медиите, не се занимават чак толкова много с този случай. Те не представят и не търсят детайли около него. От опозицията - от дясно и от ляво, има много сериозни критики. Причината е, че решението да се допусне Груевски в Унгария не отговаря на официалната политика на страната по отношение на бежанците. Те виждат лицемерно отношение и прилагане на политиката само в случаите, които правителството прецени и на базата на личните отношение на премиера с друг човек“.

В няколко интервюта на външния министър Петър Сиярто за „Събота 150“ той подчертавал, че страните от Западните Балкани не трябва да чакат 2025 г., за да се присъединят към Европейския съюз. А сега Унгария помага на човек, който е против смяната на името на държавата и определени действия, свързани с евроатлантическото ѝ бъдеще.

Според Габор Дьори това разминаване е разбираемо за него: „Защото Орбан винаги е казвал: „Не ме слушайте какво говоря, а гледайте какво правя“. Очевидно за него е много по-важно да помогне на Груевски, отколкото да спазва линията на официалните декларации, изказана от Сиярто“.

Анализаторът не смята, че детайлите по бягството на Груевски в момента са най-важното. „Най-важното е, че с решението си да пусне Груевски, унгарското правителство ясно показва своите предпочитания - по-близки връзки с Русия вместо с партньорите от Европейския съюз и НАТО“.

По повод думите на македонския премиер Зоран Заев, който заговори и за възможно отвличане, Габор Дьори посочи, че „това е холивудският аспект от ситуацията“. Аз съм политически анализатор и отвличанията не са ми по-специалността. Това наистина е като от филмова продукция. Каквато и да е реалността, това, което към момента със сигурност можем да заключим, е, че има политически влияния и съюзнически кръгове. Ясно е какъв е бил изборът на Унгария.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени