Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Росен Стоянов: Най-лошото във връзка с цензурата е автоцензурата

Светла Петрова: Медийният пейзаж в България е катастрофален

Светла Петрова
Снимка: БГНЕС

Медийният пейзаж в България е „катастрофален“ и неслучайно тази тема се появи в мониторинговия доклад на Еврокомисията в този си вид, каза пред БНР журналистката Светла Петрова.

„Колкото до доклада, за влошената медийна среда и реакциите на правителството. Ще кажа, че това действително е единствената сериозна критика в този доклад и тя е много сериозна. И това нейно неглижиране от страна на правителството за мен е изключително късогледо“, коментира Петрова в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Защото, ако ти имаш претенциите, че управляваш една демократична страна, няма как да не те интересува въпроса за състоянието на медиите“, посочи тя. И добави: „Аз бих казала, че медийният пейзаж в България е катастрофален“.

Проф. Росен Стоянов – преподавател по Медийни комуникации в Нов български университет (НБУ) нарече присъствието на медийната тема в мониторинговия доклад „особено намигване“ за свободата на медиите и словото в България.

Проф. Росен Стоянов

Той коментира и реакцията на премиера Бойко Борисов, който възложи на външния министър Екатерина Захариева да организира дискусия за медиите в България с участието на еврокомисари и европейски експерти.

„Получи се така, че един министър... получи своята поредна задача. И то от най-високо ниво, от министър-председателя. И като че ли това беше първата, но засега и единствена смислена, ако мога така да я определя, реакция по въпроса от страна на властта. По повод на това особено намигване, тъй като е извън основните акценти на мониторинговия доклад. Намигване за средата на свобода, на медии, на словото в България“, каза проф. Стоянов.

Той направи опит да разграничи двете понятия – свобода на медиите и свобода на словото.

„Според мен свобода на словото в смисъла на свободни хора, правещи медии, има, а свободни медии – не толкова. От друга страна, пък цензура няма толкова явна, особено щом имаме интернет. Но най-лошото, което може да се получи във връзка с цензурата, е т.нар. "автоцензура", каза още проф. Стоянов.

Журналистката Светла Петрова доразви темата за автоцензурата:

„В частните медии има директни механизми, както аз чувам напоследък от колеги, просто има списъци със забранени хора, хора, които не бива да бъдат канени. Тъй че няма нужда да я има институционализираната цензура, тъй като тя се изпълнява от съответните продуценти, главни редактори или както се наричат там“, каза Светла Петрова, която е работила и в програма „Хоризонт“ .

Целите интервюта можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна