Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Лесенски: Медийната грамотност се научава

Фалшивите новини заблуждават, манипулират, разделят хората и са механизъм за контрол

Марин Лесенски
Снимка: http://www.euinside.eu

Образованието и свободата на медиите са двата най-важни компонента на медийната грамотност. Когато слабата медийна свобода и недостатъчното образование съвпадат, вече имаме проблем. Това мнение изрази в предаването "Хоризонт до обед" Марин Лесенски, програмен директор "Европейски политики" в Институт "Отворено общество" - София. „Има тясна корелация, тоест в страни, в които има свободни медии, има високо качество на образованието и обратно“, посочи Лесенски.

Медийната среда и медийната грамотност в България е темата на дискусия днес, насочена към неправителствените организации, развиващи дейности в тези области, включително по-малки или нови организации, които имат интереси в тази сфера.

Марин Лесенски открои тясната връзка на медийната грамотност с фалшивите новини:

"Традиционните медии са под натиск. Журналистите не могат до голяма степен да изпълняват функциите на пазители на информацията, да проверяват кое е вярно, кое не е вярно. Хората сами имат достъп до информация, особено в социалните медии - всеки има достъп до всичко. Затова е важно как всеки преценява за себе си коя е достоверната информация, къде попада на фалшива информация."

"Ако се замислите, Фейсбук е на 14 години - това е един тинейджър, Туитър е още по-млад, по-млада среда, така че може би и компаниите, и правителствата, и хората не са свикнали чак толкова и сега тепърва търсим някакви решения за дигиталната ера", отбеляза още експертът. Той вижда два начина за справяне с дезинформацията – регулация и медийна грамотност. Регулацията обаче е по-бавният и по-труден механизъм, който не действа във всички случаи.

Марин Лесенски смята, че като плюс може да се открои запазващото се доверие на гражданите в традиционните медии. Той се позова на европейско проучване от началото на годината, което показва, че радиото все още е най-достоверната платформа за получаване на информация.

Критичният прочит на информацията се научава, категоричен е Лесенски. В коментар по индекса на медийната свобода в Източна Европа той обърна внимание и върху по-слабото доверие между хората в тези общества: "Виждаме, че обществата с по-високо междуличностно доверие са и по-успешни. Там не ти трябват чак толкова много документи, за да докажеш нещо - хората отсреща ти вярват."

Основната цел на фалшивите новини е да заблуждават, да манипулират и да разделят хората, обобщи анализаторът. Лесенски подчерта, че това е свързано с популизма като политическа идеология, тъй като така по-лесно се контролират хората. Растящата поляризация обаче е като духа от бутилката  - веднъж изпуснат, много трудно се връща обратно, допълни експертът.


Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени