Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоманен стълб е предотвратил падането на влаковата композиция в река Струма

| обновено на 20.11.18 в 19:37
Дерайлиралият локомотив в Кресненското дефиле.
Снимка: Кети Тренчева

Тази сутрин беше направен щателен оглед на трасето в района на влаковата катастрофа в Кресненското дефиле. Над 100 души със специална техника работеха днес за отстраняване на огромната скална маса, която се свлече на релсите близо до село Черниче и едва не обърна снощния влак за София, съобщи генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски: 

"Почти сме на финала с вдигането на локомотива, разбиването на големия скален къс. Надявам се в утрешния ден да изведем локомотива и да предприемем действия за възстановяването".

По-рано инж. Папукчийски, който ръководи операцията, коментира констатираното от експертите: "Констатацията на района на катастрофата е наличието на откъртени няколко големи блокове скална маса от порядъка между 80 и 100 кубични метра. Проверяваме скалите, които са над местопроизшествието дали има опасност за други, които да бъдат отстранени впоследствие. Изключително тежки са условията, в които работят хората. В момента работят имам 100 човека".

Експерти работят по няколко версии за причината за катастрофата. Най-вероятната: "За мен нещата са комплексни. Знаете, че онзи ден имаше констатиран трус в района на Благоевград, вчера сутринта, с епицентър 10 километра от местопроизшествието и обилните дъждове и замръзването в неделния ден. При минусови температури скалите са се отворили и след земетръса са тръгнали да се свличат".

Ударът на влаковата композиция в падналите скали снощи е бил много силен. Наклоненият под 45 градуса локомотив се е опрял в стоманен стълб. Този шанс е предотвратил падането на влаковата композиция в река Струма.

Очаква се движението на влаковете между Петрич и Благоевград да бъде възстановено до 48 часа, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура". 

Огледът на място е показал, че работата ще се усложни заради разрушения близо 70-метров релсов път. Очаква се на мястото да пристигнат и алпинисти за обрушване на ската, от който се се откъснали скалните късове. Осем души пострадаха при сблъсъка на локомотива с паднали на релсите отломки. Общо 55 пътници бяха евакуирани от авариралия влак и пренесени през река Струма, след което бяха превозени с автобуси.

"Трима са останали в болницата за наблюдение, двама с рани по главата – не опасни, и един от колегите в областта на крака. Двама са от екипа на влака и един пътник", заяви в предаването "Преди всички" Бисер Минчев – главен ревизор по безопасността в Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Той посочи, че е организирано превозването с автобуси на пътниците от влаковете, които преминават по проблемното трасе. Минчев прогнозира, че в рамките на 48 часа ще бъде отворено движението там и обясни:

"Започнахме още снощи възстановителните работи, изтеглихме вагоните, остана само дерайлиралият локомотив. Очакваме специалисти да огледат скалния откос, за да видим дали няма опасност от ново срутване на скална маса. След това ще започне раздробяване на късовете, след което ще се насочим към вдигането на локомотива, поставянето му на релсите и прибирането му. След това имаме мероприятия по възстановяване на железния път. Амбицията ни е в рамките на 48 часа да се оправят".

Точно на това място не е имало сигнал за това, че скалната маса работи и ще има срутване, коментира още Минчев.

„Локомотивът в момента е около 45 градуса наклонен, в доста лошо състояние, както и единият вагон. Ударът е бил доста сериозен, за да го извади в това положение, което се намира и по този начин се накланя на тези 45 градуса. Откъсал се е един доста голям скален къс, около 40 кубика, един още по-малък около 10 кубика и около 100 кубика скална и земна маса“, уточни той.

Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 18:55 ч. Веднага към мястото тръгват ленейки, пожарни екипи и полиция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна