Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По шевиците ще ги познаете“ показва символиката на предците ни

Българската шевица е не само красива бродерия, а разказ и символ.
Снимка: Дарина Григорова

„По шевиците ще ги познаете“ - така е озаглавена изложбата, която се открива днес в Етнографския музей в Пловдив. Тя включва представителна извадка от фондовете на 4 музея -  пловдивския  и регионалните исторически музеи в Шумен, Бургас и Смолян.

Експозицията отразява различните видове везбани украси с техните местни характеристики. Представени са както единични шевици, така и цели елементи от традиционната народна носия - ризи, престилки, кърпи за глава.

За малките посетители, както всеки път, е предвидена образователна изненада. В детския кът към изложбата те ще бъдат провокирани да оцветяват по образец от витрините или да нарисуват свои шевици. Ще  имат възможност също да подредят и тематичен пъзел.

Специалистите посочват, че българската шевица е не само красива бродерия, а и разказ и символ, като мотивите ѝ са неизменно свързани с бита на предците ни. Идеята за експозицията е на Регионалния исторически музей в Шумен, който притежава богата колекция не само от региона, но и от други части на страната.

„Шевицата е неразделна част от естетиката на ризата и бележи културната същност на човека. Според традиционните норми е срамота човек да облече риза без шевица – той се определя като човек от друг свят. Шевицата играе роля на възрастов, семеен, родов белег“, разказа Ирина Крумова, ръководителката на отдел „Етнография“.

Чуйте още за изложбата в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна