Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сценаристът Никола Петков: Нищо не може да ни обедини

"Далеч от брега" е история за сблъсъка на артиста с властта

Никола Петков
Снимка: Ирина Недева

Талантлив театрален режисьор, отстранен от столицата за две години, иска да постави в провинциален театър пиеса за следенето и страха от наказание. Това е оста, около която се развива историята на филма „Далеч от брега“ на режисьора Костадин Бонев. Филмът е създаден по мотиви от романа „Чайки далеч от брега“ на Евгени Кузманов.

„В общи линии това е и моята история, но това е и историята на други колеги – например Слави Шкаров, Коко Азарян, Асен Шопов – хора, с които съм бил близък и чиито проблеми и сблъсъци с цензурата съм познавал“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ сценаристът на лентата Никола Петков след премиерата. Петков е и театрален режисьор.

„Гневът ми се изпари. Сега гледам малко по-спокойно, обобщено, от дистанция. Могат да преценя и плюсовете, и минусите, и нашите грешки, и усилията на властта да  държи всичко в шепата си. Нещата се менят…“, сподели Никола Петков запитан какъв е днешният му прочит за миналото.

"Разпердушинени сме на различни страни, нищо не може да ни обедини, мразим се един друг, никаква национална идея не съществува. Ако съществува, тя е толкова далеч от целокупния народ… Няма целокупен народ. Има разделен от идеологически и политически критерии, искания, тежнения народ, който трудно може да се справи със своята съдба", смята театралният режисьор. 

По думите му, филмът е съчинен като филм за миналото, но изведнъж се оказва много актуален:

„Тази история - чисто театрална, днес като я гледам, изведнъж се оказва, излиза, че този филм отразява днешната политическа, социална, обществена ситуация, в която се намираме.“

В коментар по идеята на Тома Биков от ГЕРБ Националният филмов център да финансира само филми, които представят страната ни в благоприятна светлина, Никола Петков заяви, че "това е страшна глупост" и допълни:

"В нашия филм се разказва как е забранено да се показват тъжни хора, бедни хора, нещастни хора, смърт да се показва. Ами то изкуството с какво ще се занимава? Да прославя? Благодаря. да си върнат социалистическия реализъм и да си гледаме живота!"

"Далеч от брега" участва в тазгодишното издание на фестивала на българското кино „Златната роза“.

Никола Петков е председател на Дружеството на театралните дейци - пенсионери и председател на клуба „Артисти със сребро в косите“.


Цялото  интервю чуйте в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна