Архитект Николай Гълъбов

Николай Гълъбов: Поразен съм от ниското качество на строителството в България

В България не се стимулира качеството при строителството, коментира пред БНР архитект Николай Гълъбов, член на Американския институт на архитектите.  Преди време, след 12 години работа за държавна агенция в САЩ, той се е завърнал в страната ни..

публикувано на 18.07.19 в 12:21

Валентина Плужникова – изгряваща оперна звезда

Когато преди месец и половина разглеждах афиша на предстоящия тогава оперен фестивал „Барток плюс” в Мишколц, обърнах внимание в него на името на младата украинска певица Валентина Плужникова. Тя е финалист на третия конкурс на името на голямата..

публикувано на 18.07.19 в 10:42

Албин Фрийз – едно сърце, пълно с любов

Най-очакваното събитие на оперния фестивал „Барток плюс” в Мишколц тази година беше световната премиера на операта „Нора” от Албин Фрийз, която спечели конкурса за композиция „Ключ към бъдещето”. Предаването за музикално-сценични изкуства и културен..

публикувано на 17.07.19 в 11:22
Анри Кулев

Проф. Анри Кулев: Човек е сакат без лирика

"Сатирата, рисунката, всяко изкуство е смелост. Смелост е да посегнеш на белия лист. Всички живописци са изключително смели хора. Теб те обзема една страшна паника пред бялото и не знаеш какво ще се случи, колкото и да си добър. Всички музиканти..

публикувано на 16.07.19 в 17:29
Димо Линков

Димо Линков между птиците и рибите

"Водата и въздуха не са толкова различни, колкото изглеждат. Общото между тях е, че не си на земята и не си подвластен на гравитацията." Това казва в предаването "Нощен хоризонт" Димо Линков, строителен инженер, който в свободното си време или се..

публикувано на 16.07.19 в 15:58
Мила Искренова

Мила Искренова: Изкуството ни прави здрави

Хореографката Мила Искренова търси не само естетическия израз на танца, но и въздействието му върху здравето. Тя е  сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц. Автор е на книгите „Радостта на тялото“,..

публикувано на 16.07.19 в 15:44
Пламен Димитров,психолог

Пламен Димитров: Няма „българин“ въобще

"Няма такова нещо като българин въобще. Това е думичка, която създава илюзията, че всичко може да се осредни – няма средни хора, всеки е уникален, неповторим и ако си го признаем, тогава по-трудно ще боравим само със статистики и с такива..

публикувано на 16.07.19 в 13:05
Юлиан Попов

Юлиан Попов: София може да премине към изцяло електрифициран градски транспорт

Вчера вечерта по покана на Столичната община се проведе обществено обсъждане за допълнение на програмата за мерките за намаляване на замърсяването на въздуха. "Всички отговаряме за въздуха и, разбира се, някои институции имат по-голяма възможност..

публикувано на 16.07.19 в 12:37

Младият ножар Кирил Димитров: Меракът е много важен за всеки занаят

Мерак трябва за всичко - зазанаята, за живота, за любовта, казва 33-годишният ножар от Велико Търново Кирил Димитров.  Кирил Димитров е наследил занаята на ножарите от известния си дядо Кирил Тенджерков. Правил е опити да живее в Англия и в..

публикувано на 15.07.19 в 17:28
Вместо с цветя, врачани отбелязаха 90-годишнината от рождението на видния си съгражданин - агронома Тодор Рачински, поставяйки житни класове на монумента му

Агрономът Тодор Рачински - създател на най-висококачествените сортове пшеница у нас

Вместо с цветя на признателност, отскоро един нов паметен знак във Враца е отрупан с букети от пшенични класове. Така признателните поколения си спомнят за големия агроном изследовател Тодор Рачински. Признатият по цял свят селекционер на пшенични..

публикувано на 15.07.19 в 08:45