Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличие за проявен героизъм на бойното поле беше връчено със 74 години закъснение

Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов награди 91-годишния учител Цонко Петров
Снимка: БГНЕС

Отличие за проявен героизъм на бойното поле беше връчено със 74 години закъснение на 91-годишен бивш учител по физкултура от Хасково. Той беше награден с писалка и плакет от зам.- просветния министър Кирил Николов за това, че през лятото на 1944 година, в разгара на Втората световна война, е спасил двама румънски войници. 

17-годишният тогава гимназист Цонко Петров се движи с лодка по Дунав, когато край Ново село, Видинско, румънски шлеп попада на мина, след което се взривява. Петров успява да спаси двама румънски войници, като ги издърпва към лодката си, след което ги предава в Румъния. Още същия месец тогавашното министерство на просвещението награждава Петров за героизма му с грамота и писалка. Събитията от септември 1944 г. обаче разбъркват нещата и той не успява да си вземе писалката. 

В сряда възрастният човек я прие с особено вълнение. Похвали се, че е бил учител на днешни министри и заместник-министри и че хората от първия му випуск днес са на 85 години. И направи равносметка за живота си:

"Много мина, мъничко остана".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна