Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Япония. Изкуството сега“

БНР Новини
Снимка: sofiahistorymuseum.bg

Колекцията под това заглавие: „Япония. Изкуството сега“ е наистина една възможност човек да обогати не само представите, но и сетивата си за това с какви интересни възможности и находки създават изкуството си японските художници. Става дума за изложбата, която се показва в Регионален исторически музей – София и включва живопис, графика, скулптура, абстрактна рисунка, керамика, като една представителна извадка на това многообразие от идеи и хрумвания в отдадеността на тези артисти.

И както винаги свързано изконно и дълбоко с природата, със заобикалящия го свят. Всички произведения на тези 19 японски художници носят духа на дискретна тайнственост и сдържана естетика, на знаковост и абстрактност, която кара зрителя да довършва в съзнанието си една творба, ако е нужно това, но преди всичко да развива своето въображение.

Тук трябва да отделим нужната похвала на куратора Даниела Тодорова, директор на фондация „Аматерас“, която е един от организаторите на изложбата, за изключително професионалния и философски смислен подбор на участниците в изложбата. Те носят не само естетически и духовни послания, но са символи и на ефирна тишина, изящна игра и особено съзерцание, което като че ли носят дълбоко в същността си само японските артисти. Те са в някаква степен и контраст на сложните и напрегнати отношения в съвременния свят, за да ни помагат да оцеляваме и да се радваме.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна