Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов: Промените в Изборния кодекс на ГЕРБ доказват нарушение на обещанието за машинно гласуване

| обновено на 23.11.18 в 10:09
Снимка: БГНЕС

Наскоро внесените идеи за промени в Изборния кодекс от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са доказателство за неспазване на предишните им обещания да се проведе машинно и електронно гласуване. Това каза депутатът от БСП Филип Попов в ефира на предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

"Аз мисля, че те с този законопроект за пореден път доказаха, че меко казано не държат на своите обещания, защото тези промени в Изборния кодекс, които те сега променят, по отношение на машинното гласуване, електронно дистанционно гласуване, бяха приети на практика с техните гласове. В крайна сметка мисля, че целта на тези промени и отлагането на машинното гласуване с едни безумни мотиви цели да даде по-голяма възможност за опорочаване на изборния процес, за манипулация".

Относно дебата дали партийната субсидия да е 1 лев на депутат или 11 лева, както е сега, Филип Попов коментира, че премахването ѝ ще увеличи корупцията:

"Защото когато една партия няма съответните пари, за да поддържа своите офиси и клубове, естествено тя трябва да търси пари от някакъв източник, частен източник, бизнес и така нататък, което неминуемо ще я постави в определена зависимост. Тази зависимост обаче би следвало да е най-малко от държавата. В крайна сметка мисля, че целта на тези промени и отлагането, специално на машинното гласуване, е да даде по-голяма възможност за опорочаване на изборния процес, за манипулация", каза Попов. Той припомни позицията на партията от 2017 г, че субсидията трябва да е "6-7 лева".

БСП ще предложи изчистване на така наречените "мъртви души" в избирателните списъци, каза политикът и допълни:

"На второ място ще предложим завишаване на санкциите за тези кметове, които позволяват, въпреки изричната забрана на закона, на един адрес да се регистрират повече от законопозволения брой граждани, които могат да гласуват. Знаете по морето специално как набъбват, когато дойде време за избори, курортните градчета". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна