Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от половината българи, които живеят в чужбина, обмислят да се върнат

Снимка: БТА


Повече от половината българи, които живеят в чужбина, обмислят да се върнат у нас, една трета биха искали да се върнат и 20 % се колебаят. Това показват данните от специално проучване на Българската асоциация на софтуерните компании.

Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25 % повече специалисти в сектора, а липсата на квалифицирани кадри спира растежа на индустрията. Затова от бранша се обръщат към българите в чужбина като им предлагат по-добър стандарт у нас.

"Повече от 35 000 специалисти са ангажирани в сектора сега, но 40 процента от софтуерните компании имат потребност да увеличат персонала си до 25 на сто, но потенциал в момента в България няма", казва Георги Захариев от Браншовата асоциация:

"Хора квалифицирани, които нямат работа в България няма и ние трябва да ги търсим някъде на друго място, защото ръстът на индустрията като цяло е прекалено бурен и едно от местата, към което бихме се обърнали естествено, са нашите роднини, приятели, колеги, които са заминали да живеят в чужбина по една или друга причина".

Секторът предлага работа не само за ай ти-специалисти, но и за хуманитаристи и заплати между 3 и 4 пъти по-високи от средната за страната. Затова Доброслав Димитров от Асоциацията е категоричен:

"Да, истината е, че спрямо чужбина, българският стандарт, спрямо да речем Германия или Англия сме го достигнали. С други думи човек, който работи в ай ти-индустрията в България, е равен или по-добре, отколкото човек, който работи в ай ти-индустрията в Германия".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!