Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев бе обявен за Почетен член на Славянската литературна академия

БНР Новини
Официална премиера на „Реката и третият й бряг“ – новата всеславянска антология, която бе представена в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб
Снимка: личен архив на Елка Няголова

Управителният и Общественият съвет на Славянската литературна и артистична академия удостои държавния глава Румен Радев с титула „Почетен член на Славянска академия“. Връчени му бяха реверният знак и символът на Академията – малка пластика по проект на скулптора Георги Събев, изобразяваща човешка длан, която пази светлината от пламъчето на двете начални букви в кирилицата. В отговор на жеста, президентът Радев се обърна към творческата ни интелигенция c емоционална реч за родните корени, за славянството, за поетите като „културни посланици в глобалния свят“.

Елка Няголова връчва отличието на президента Румен Радев. Снимка: Димитрина Кюркчиева
Това се случи на официалната премиера на „Реката и третият ѝ бряг“ – новата всеславянска антология, която бе представена в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб вечерта на 23 ноември. Преди премиерата в София, антологията се срещна с читателите си в Загреб, Баня Лука, Лондон, Братислава, Банска Бистрица и Търнава. Почетни гости на тържествената вечер, освен Президента, бяха посланиците на Сърбия, Хърватия и Македония  и дипломати от посолствата на Руската Федерация, Република Словакия, Република Полша, известни български поети, както и членове на Инициативния комитет „Единение“.
Развълнуваната публика аплодира изпълненията на квартет „Светоглас“. Прозвучаха стихове на включените в антологията поети от различни поколения. „Пътят на книгите е като пътят на реките – тръгнат ли веднъж, не спират. Но е важно на кой бряг ще ги дочакаш“ – отправи послание вдъхновителката на това събитие, поетесата Елка Няголова, която е и президент на Славянската литературна и артистична академия.
Чуйте в звуковия файл репортаж от събитието, излъчен в предаването „Артефир“.

Корицата на „Реката и третият ѝ бряг“. Снимка: личен архив на Елка Няголова



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна