Eмисия новини
от 17.00 часа

Миньори и енергетици излязоха на протест в Раднево с искане за запазване на работните места

Теменужка Петкова пред протестиращи: Държавата няма да подкрепи завишаването на нормите за въглеродни емисии

| обновено на 28.11.18 в 13:14
Снимка: БГНЕС

Миньори и енергетици в Раднево излязоха на протестен митинг в защита на комплекса "Марица-изток", организиран от КНСБ. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои протестиращите, че няма опасност от съкращения в сектора и увери, че държавата няма да подкрепи завишаването на нормите за въглеродни емисии. Всички осъзнаваме колко е важен енергийният комплекс "Марица-изток", заяви пред протестиращите министър Петкова: 

"Централите в Маришкия басейн са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на България. Нали не смятате, че някой ще тръгне в посока да подлага на риск енергийната и национална сигурност на България".  

Министерството на околната среда е взело решение да бъде дадена безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-изток 2" и тя може да работи. 1/4 от емисиите за ТЕЦ-а вече са закупени, а до 21 декември енергийният холдинг ще купи всички необходими емисии, за да може да работи дружеството нормално. 

Българската делегация ще обяви, че не подкрепя по-амбициозни цели на ЕС по отношение на въглеродните емисии, заяви министър Петкова. 

Митингът е част на поредица от действия, които синдикатите предприемат в защита на топлоцентралите и българския въгледобив. Напрежението сред работещите ескалира заради неясното бъдеще на енергийния комплекс, предупреди Наско Митев, председател на синдикалната организация на КНСБ в мините. Преди протеста от синдикатите настояха държавата да представи визията си за развитието на българската енергетика поне до 2050 г. 

"Мисля, че на всички е ясно, че нашият комплекс не може да бъде заменен с друга мощност. От г-жа Петкова, която вече потвърди участие, искаме конкретни отговори – краткосрочни, средносрочни и дългосрочни такива – как ще работи комплексът. Написано и разписано. Ще искаме и тази прословута Енергийна стратегия, която доста време вече се отлага във времето, но да видим този хоризонт – 2050 година".

Още от