Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Гаврилов: Всички функции на ДАБЧ се дублират в други институции

Снимка: Добромир Видев


ДАБЧ трябва да бъде закрита, защото тя няма нито една функция, която да не се дублира от друга държавна институция, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Любомир Гаврилов – преподавател в Университета в Тулуза и член на временните обществени съвети на българите в чужбина.

Той заяви, че приветстват реакцията на премиера, който поиска закриването на ДАБЧ, въпреки че не са очаквали тя да дойде толкова скоро.

„Тази агенция не само че не помага при отношенията между държавата и българите в чужбина, а тя пречи, понеже тя е някак извън властта. Тя не е на министерско ниво. Тя се опитва да прави един вид конкуренция на държавните институции“.

Проф. Гаврилов коментира и предложеното от Красимир Каракачанов: „Такъв подход е съвършено неправилен – да искаме да се правят промени, без да знаем защо го правим. Образно казано – слагаме каруцата преди коня. За да правим каквото и да било, да искаме нова институция на мястото на агенция, ние трябва да знаем каква е държавната политика към българите в чужбина. Тази политика е разписана в Националната стратегия за българите в чужбина, която не се познава, включително от хора като Каракачанов“.

Проф. Гаврилов обясни какво трябва да се направи в момента:

„Каракачанов трябва да пристъпи към сформирането на един координационен съвет, който да се заеме с изпълнението на тази стратегия. За това нещо той няма нужда от никаква нова институция. Този съвет трябва да е на пряко подчинение на вицепремиера, да има представители на всички заинтересовани институции. … След това нека Министерският съвет да прецени дали да е отдел, дирекция и т.н., но сега е твърде рано“.

Той изказа мнение, че има разнобой между премиер и вицепремиер. „Каракачанов иска да си направи държава в държавата, да не може никой да бъде над тях, което е недопустимо“, подчерта проф. Гаврилов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна