Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обвини Порошенко за сблъсъка в Керченския пролив

Владимир Путин говори на икономическия форум в Москва, на който обвини Петро Порошенко за военния сблъсък в Керченския пролив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обвини за сблъсъка в Керченския пролив в неделя украинския президент Петро Порошенко и неговото желание да бъде преизбран, предаде БТА.

В изказване пред икономически форум в Москва, излъчено по руската телевизия, Путин за първи път коментира военноморския сблъсък край окупирания от Русия Кримски полуостров и намекна за опасността от голям (военен) конфликт между двете съседни страни, съобщи Асошиейтед прес

Според Путин сблъсъкът е бил изцяло провокиран от украинските плавателни съдове, които са отказали да комуникират с руските морски граничари и са нарушили териториалните води край южните руски брегове. Неговата версия изглежда противоречи на твърденията на украинското правителство, че украинските кораби са идвали от друга посока и несъмнено са били в международни води, отбелязва АП.

Видео на инцидента, разпространено във Фейсбук от украинския вътрешен министър Арсен Аваков 

При задържането на украинските нарушители руските морски граничари „прецизно и перфектно изпълниха своя дълг“, посочи президентът.  „Те и не можеха да действат иначе, защото тогава трябваше всички те да бъдат дадени под съд. Но те изпълниха законните си функции по защита на териториалната цялост на Руската федерация“, подчерта Путин, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Той отново повтори, че това е било „провокация, организирана от сегашната власт“ (в Киев), включително от действащия президент, в навечерието на президентските избори в Украйна", посочва ДПА. Според него заради ниския си рейтинг Порошенко може дори да не успее да се класира за втория тур „и затова трябва да направи нещо, за да изостри ситуацията и да създаде непреодолими препятствия за своите конкуренти, преди всичко от опозицията“, добави той, цитиран от ТАСС.

Путин изрази мнение, че станалото в Керченския пролив е просто „един граничен инцидент и нищо повече“. Той напомни, че в предишни години Украйна е имала по-сериозни основания да обяви военно положение, например в разгара на конфликта в Донбас.

„Тогава фактически имаше война, и не беше въведено никакво военно положение, а сега, заради неголям инцидент в Черно море, въведоха военно положение. Явно това се прави в навечерието на изборите и това е абсолютно очевиден факт“, отбеляза той.

„Това е игра на (преднамерено) изостряне на обстановката, нечистоплътна игра вътре в страната с цел сломяване на политическите противници“, каза Путин, цитиран от ТАСС

Украйна сега успешно използва този епизод, за да разпалва антируски настроения, което се харесва на западните политици и затова те са готови да им простят техните прегрешения, отбеляза руският президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна