Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90% от учениците на ТУЕС остават в България

„Над 90% от нашите ученици остават в България, ние не генерираме емигранти“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Светослав Сотиров – председател на УС на Асоциацията на завършилите Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет, преди днешната конференция, по време на която представители на ИТ компании и образователни институции ще споделят успешни практики за ефективно сътрудничество.

Той подчерта, че бизнесът си сътрудничи едновременно и с училището, и с университета: „Не само че няма конкуренция, а има една уникална симбиоза, която дава възможност на нашите деца да израснат и професионално, освен общото образование, и в крайна сметка да останат да се реализират в България. Това е ключът на това училище. Най-голямата полза за обществото е, че нашите ученици остават над 90% в България“.

Стигнали сме до компромисни текстове, сега те трябва да влязат в парламента и да бъдат гласувани, каза Сотиров и уточни, че тогава всички технически университети в България, които са общо 8 на брой, ще могат при желание да създадат такива училища. По думите му поне 3 от университетите биха създали такова училище.

Според Сотиров моделът може да се разпространи и извън техническите висши училища. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна