Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отраженията на Мими Добрева

БНР Новини
Мими Добрева
Снимка: stubelgallery.com / Антонио Георгиев-Хаджихристов

В столичната галерия „Стубел“ се откри новата изложба на Мими Добрева, озаглавена „Отражения“. В нея художничката отново се вглежда в познатото езеро, което е повтарящ се образ в творчеството ѝ – неотдавна, през 2011 г., в галерия „Килера“, тя открива изложба с името „Езерото“.
„Онова беше може би първа степен на опознаване, докато сега ме влече навлизането в дебрите на отраженията, на мърдащата повърхност. Това вече е един по-различен свят“, споделя Добрева.
Заглавието може да бъде възприето и буквално, и метафорично. За авторката обаче всичко, което един художник рисува, е отражение на случващото се около него, на всички чувства и преживявания. Наблюдаването и рисуването на природа за нея е отпускащо, медитиращо, освобождаващо, начин да опознаем себе си по-добре.

Мими Добрева е родена през 1953 г. в град Попово. Завършва НХА през 1977 г. в класа на проф. Добри Добрев. От 1982 г. до днес има над 20 самостоятелни изложби, както и участия в множество колективни в България, Германия, Унгария, Хърватска.
Носител е на редица награди, сред които Награда за живопис на ОХИ, Кюстендил (1993 ), Награда за живопис в „Салон 2011“ , София и Наградата за живопис в регионалния конкурс в София на Алианц България ( 2014 ).
Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ, градските галерии в Габрово, Смолян, Монтана, Пазарджик, Добрич, Кюстендил, както и в множество частни колекции в България, Великобритания, Белгия, Унгария, САЩ и Япония.

Изложбата ѝ в галерия „Стубел“ продължава до 15 декември.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна