Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза първият български коледен филм

"Smart Коледа" – технологии, примесени с вълшебство

Лентата разглежда темата за отчуждението и агресивното навлизане на технологиите в ежедневието ни

2
Кадър от филма

Първият български коледен филм "Smart Коледа" излиза на екран. 

Идеята на филма не засяга точно вярата в Коледа, но Коледа е най-доброто време, което може да отрази идеята – за човешките отношения и технологиите, които навлизат така агресивно в нашето ежедневие, доколко са полезни и доколко, когато прекаляваме с тях, малко се отчуждаваме, обясни в предаването "Нещо повече" режисьорът на филма Мария Веселинова.

Историята е за момче, което попада в работилницата на Дядо Коледа и я модернизира. За да спазят графика, убеждават Дядо Коледа да я модернизира, въвеждат се смарт технологии.

"Обаче елфите, както и ние хората често правим, вместо да работят с технологиите, се вманиачават в игрички и в Елфбук и забравят за работата, отписват човешкия фактор и тогава става объркването", разказа Мария Веселинова.

В сюжета на филма "Smart Коледа" се преплитат вълшебството от изработването на подаръци с употребата на новите технологии, за да се замислим доколко технологиите отчуждават хората.

Главният герой е увлечен от компютърните игри и социалните мрежи. Безкрайно се отегчава от коледния дух, завладял семейството му на Бъдни вечер. Когато двамата със сестра му заспиват, в стаята влизат елфи, които събират писмата за добрия старец. Момчето ги проследява през вълшебен портал и така попада в работилницата на Дядо Коледа. 

След много премеждия главният герой осъзнава, че приятелството е по-важно от технологиите.

Дядо Коледа играе Кръстьо Лафазанов, а Работливко е Калин Врачански. Ролята на момчето Марти изпълнява Константин Гергинов.

Цялото интервю с режисьора на първия български коледен филм – в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна