Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 иска реформи в Световната търговска организация

| обновено на 01.12.18 в 22:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двайсетте водещи икономически сили в света се обединиха около призива за реформа на Световната търговска организация, но останаха разделени по въпроса за глобалното затопляне. Това стана ясно в края на двудневните дискусии на Г-20 в Буенос Айрес.

За реформи в Световната търговска организация настояват отдавна Съединените щати и Европейският съюз. Надеждата е, че с промяна на правилата механизмите за уреждане на двустранните търговски спорове ще станат по-ефективни. Вашингтон настоява Китай да отвори пазара си за чуждестранни стоки, както обеща още при влизането си в Организацията през 2001 година, припомня Ройтерс.

За да не разсърдят американския президент Доналд Тръмп, останалите 19 лидери от Г-20 се въздържаха от обичайния си призив за борба с протекционизма, но потвърдиха решимостта си да ограничат факторите за глобалното затопляне в съответствие с Парижкото споразумение за климата. От своя страна, Тръмп потвърди намерението си да изведе Съединените щати от споразумението.

В Буенос Айрес стана дума и за напрежението в Черно и Азовско море, което ескалира след пленяването на украински бойни кораби от руската гранична охрана край Керч. Германският канцлер Ангела Меркел използва случая, за да прикани руския лидер Владимир Путин да осигури свобода на корабоплаването в региона.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна